Vukovar

Ivan Penava o ćirilici: Čin ministra Bauka posljednji je pucanj po Vukovaru

Foto: Branimir Bradarić
Ivan Penava o ćirilici: Čin ministra Bauka posljednji je pucanj po Vukovaru
22.01.2016.
u 17:07
Mi se bavimo otvaranjem radnih mjesta, uređenjem grada, novim projektima, a dijelimo stipendije i to i Hrvatima i Srbima, rekao je Penava
Pogledaj originalni članak

Nakon što je javnost izvještena da je ministar uprave na odlasku Arsen Bauk suspendirao pojedine stavke Statuta Grada Vukovara koje se odnose na uvođenje dvojezičnosti u grad i tako srušio Statut danas je izvanrednu konferenciju za novinare održao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Prema njegovim riječima ovo je zadnji čin ministra Bauka i Vlade na odlasku koja je prije nego što zatvori vrata za sobom još jednom "zapucala" po Vukovaru.

– Mogli su Vukovaru pomoći da Vlada na sebe preuzme isplatu PDV-a, da sufinanciraju troškove zaprašivanja komaraca ili Kolone sjećanja ili pak da uklone ruševine. Međutim, nisu ništa od toga napravili, nego su zadnji dan donijeli jednu ovakvu odluku i tako novoj vladi predali vruć krumpir, a ćirilicu opet izdignuli kao problem, a od Vukovara još jednom stvorili grad slučaj – rekao je Penava.

Dodao je kako Vukovar i Vukovarci ministra Bauka i SDP-ovu vladu neće pamtiti ni po čemu dobrome. Od nove vlade očekuje da, kako je rekao, čuju mišljenje Grada Vukovara i Gradskoga vijeća, naroda kao i ulice te da ne donose odluke preko koljena.

– Mi se bavimo otvaranjem radnih mjesta, uređenjem grada, novim projektima, a dijelimo stipendije i to i Hrvatima i Srbima – rekao je Penava.

Pojasnio je i kako po zakonu sada nova vlada ima rok od 30 dana da reagira i uputi Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ako to ne napravi, odluka Bauka pada u vodu i Statut koji je on srušio ponovno postaje službeni statut Grada Vukovara. Međutim, ocjenu ustavnosti od Ustavnoga suda može zatražiti i bilo tko drugi poput SDSS-a, ZVO, Vijeća manjina...

Priopćenjem za javnost javila se i Hrvatska konzervativna stranka koji izražavaju svoje žaljenje i negodovanje odlukom Ministarstva uprave i ministra Bauka.

– Ova odluka, danas već bivšeg ministra Bauka, samo potvrđuje, da upravo on i njegovo ministarstvo svojim potezima žele ponovno izazvati daljnju međunacionalnu netrpeljivost između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru. Ovo je samo još jedan dokaz, da su bivšoj vlasti interesi hrvatskog naroda očigledno bili na posljednjem mjestu prioriteta – navodi predsjednik vukovarske podružnice HKS-a Marijan Pavliček.

Dodaje kako je posebno sramotno da se odluka donosi u zadnjem danu mandata, što samo potvrđuje da je ovo čisto politikanstvo.

– Vjerujemo da nova hrvatska vlada neće pred Ustavnim sudom zatražiti pokretanje postupka ocjene ustavnosti sporne odluke, čime bi ista bila poništena, a time i pokušaji nasilnog uvođenja dvojezičnosti napokon završeni – navodi Pavliček.

U isto vrijeme predstavnici srpske nacionalne manjine navode kako je ovakva odluka ministarstva očekivana i jedino moguća s obzirom na odredbe Statuta Grada Vukovara koji je donesen 17. kolovoza prošle godine.

– Odmah smo upozoravali na te stvari tako da je ovo očekivano. Sada je loptica prebačena na novu Vladu RH koja od Ustavnog suda treba zatražiti ocjenu ustavnosti. U svakom slučaju mi pozdravljamo ovakvu odluku i očekujemo kako je i on pokazatelj da se pitanje uvođenja dvojezičnosti u Vukovar konačno počelo rješavati rekao je predsjednik Zajedničkog vijeća općina i dopredsjednik SDSS-a Dragan Crnogorac.

>> Bauk srušio antićirilični Statut Grada Vukovara

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

HR
hr76
17:19 22.01.2016.

Bauk želi podmetnuti nogu novom ministru, to je očito. Da mu je stalo do Hrvatske, ne bi donosio nikakve odluke u ovom prijelaznom razdoblju, ali bivši vladajući su nas već toliko puta razočarali, da mi nije neobično da to naprave i još jedan put. Prst dolje, Bauče.

Avatar Feniks
Feniks
17:29 22.01.2016.

Ako znamo da je Arsenije Bauk srbin čemu čuđenje. Najgori su četnici unutar partije.

DU
Deleted user
18:30 22.01.2016.

Baš tako partija u suradnji sa 4etnicima kao i uvijek.