HDZ-ova europarlamentarka

Ivana Maletić o najavljenim rezovima: Za ovu je godinu sve prekasno

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
maletić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
03.10.2014.
u 14:49
S obzirom da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita Maletić je potvrdila dolazak Europske komisije
Pogledaj originalni članak

Na današnjem 12. susretu Kluba izvoznika u JGL d.d. na temu "Što europarlamentarci mogu učiniti za hrvatske izvoznike?, HDZ-ova zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić komentirala je najavljene rezove, u kojima je, kako je kazao ministar financija Boris Lalovac, sve može doći u obzir, osim mirovina.

- Za ovu je godinu sve je prekasno, 2014. na samom je kraju i što god da se radi, osim rezova u smislu da se smanjuju plaće, socijalne naknade i mirovine, nema smisla, jer daje efekta kasnije, važno je tek za 2015. Najgore je što je Vlada dovela sebe, do zida da nema ni što drugo nego rezati neke rashode koji su jako bitni, jer ako dalje režemo plaće zaposlenih u javnoj upravi, mi tako rušimo konkurentnost svoje javne uprave. Tržište EU je otvoreno, najsposobniji i najkvalitetniji će otići, a mi ćemo postati još manje efikasni. Rezanje mirovina ili socijalnih naknada na ovaj način povećava razinu siromaštva u Hrvatskoj, a jedan od ciljeva i na razini EU je smanjivanje siromaštva. Sve što se sada radi nije dobro. Ono što se trebalo raditi, a nikada nije kasno, je reorganizacija i restrukturiranje kazala je Maletić istakavši kako se veća efikasnost u poslovanju i uštede mogu postići kroz pojednostavljivanje zakonodavstva i rada administracije. Nama je konkurentnost niska zato što nismo efikasni i produktivni, na tome je Vlada trebala raditi, a ovo rezanje je zastrašivanje ljudi, ali im ništa drugo nije preostalo, zaključila je.

S obzirom da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita Maletić je potvrdila dolazak Europske komisije.

- U sklopu makroekonomskih neravnoteže oni su već početkom ove godine najavili da će dolaziti u kontinuirani nadzor, da vide što se u Hrvatskoj zaista radi i da se riješe veliki strukturni problemi. Bili su prošli tjedan, ovaj tjedan gledaju brojke i pripremu rebalansa proračuna za 2015. Vlade se pokazala nevjerodostojnom, proračun za 2014. prikazali su kao da je zadovoljen ciljani deficit od 4,7 posto BDP-a. Komisija im je rekla da ne znaju dobro planirati prihode ni rashode, to sve nadziru i od Vlade će tražiti konkretne mjere. Žalosno je da komisija od Vlade mora tražiti mjere za spas države i gospodarski rast i razvoj. Valjda bi Vlada to trebala raditi sama, to bi joj trebao biti imperativ -zaključila je Maletić.

>> Plaće, zdravstvo i subvencije režu se za 6 milijardi kuna

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

ST
stric5
19:00 03.10.2014.

....bitno da ti imaš pojma....daj nekakav argument

Avatar pranjiluka
pranjiluka
20:15 03.10.2014.

Nece nista ni Europska komisija moci promjeniti. Ove u vladi boli briga za njihove sankcije.

TO
Toni12345
19:00 03.10.2014.

Da Maletićka nešto vrijedi ona bu sjedila u upravnim odborima velikih međunarodnih kompanija.