alpinizam

Ivanečka zastava zavijorila na visini od 4810 metara

Foto: zdenko Horvat
monblan (1)
Foto: Zdenko Horvat
montblan (1)
Foto: Zdenko Horvat
montblan3 (1)
17.08.2011.
u 12:12
Najviši europski vrh osvojilo je osam planinara, koji su se za taj pothvat pripremali godinama, krstareći hrvatskim planinama te slovenskim, austrijskim i talijanskim Alpama
Pogledaj originalni članak

Osam članova Planinarskog kluba Ivanec, na čelu s voditeljem ekspedicije Tomislavom Friščićem, napokon je ostvarilo svoj višegodišnji san: nakon iznimno napornog uspona po vrlo lošem vremenu, osvojili su Mont Blanc, najviši europski vrh. U trenutku kad su na visini od 4810 metara istaknuli zastavu svoga grada i tako proslavili uspon na krov Europe, prisjetili su se napora, iskustva i kondicije što su ih za taj zahtjevni pothvat stjecali godinama, krstareći hrvatskim planinama i osvajajući najviše vrhove u talijanskim, slovenskim i austrijskim Alpama.

– Uspon je bio dramatičan, po izrazito jaku vjetru, magli i ekstremno niskim temperaturama. Na vrhu smo se uspjeli zadržati tek skromnih desetak minuta. No, i to je dovoljno da uđe u anale stoljetne povijesti ivanečkoga planinarstva! Usto, ostvarili smo i uspjeh rijedak u hrvatskom alpinizmu, a da se cijela ekipa, u dva naveza, kao jedan popela na vrh – emotivno je izjavio Tomislav Friščić te dodao da je zbog loših vremenskih uvjeta dosta skupina iz cijele Europe bilo prisiljeno odustati od završnog uspona. U ekipi, čiji će se članovi odsad s pravom dičiti i nazivom alpinista, bili su i Ivan Mudri, Duško Vitez, Stjepan Kuštelega, Božidar Šoštar, Zdenko Horvat, Josip Lazar i Boris Žuliček.

  Inače, ivanečki planinari svoj su pohod počeli iz Shamonixa, žičarom do visine od 2300 metara. Pješačili su do PD-a Tete Rouse na 3167 metara, sljedeći dan svladali su još 700 metara uspona, a za završni uspon trećeg dana bilo im je potrebno još pet i pol sati iscrpljujućeg hoda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
madHack
09:48 18.08.2011.

Novinari bi mogli provjeriti činjenice prije pisanja teksta, MB nije najviši vrh Evrope već je najviši vrh Elbrus na Kavkazu (mislim da je cca 5600 m) od kada su redefinirane granice Evrope. MB je sada 2. najviši vrh. :)