PREDSJEDNIK U SAD-u

Ivo Josipović s iseljenicima u New Yorku: Neće biti nove Jugoslavije

Foto: Jadranka Jureško-Kero
josipović (1)
Foto: Jadranka Jureško-Kero
josipović (1)
Foto: Jadranka Jureško-Kero
Josipović (1)
Foto: Jadranka Jureško-Kero
ivo josipović (1)
25.09.2010.
u 16:47
Nema duhova ni babaroga, neka vas ne plaše, nitko u Hrvatskoj pa ni najlijeviji krugovi nisu za obnovu Jugoslavije - poručio je Josipović dijaspori.
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Galerije Ana Tzarev i hrvatske diplomacije u petak je u New Yorku održan koncert koji je organiziran u čast prvog službenog posjeta Americi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Talentirani hrvatski pijanista Jakov Bračić koji završava magisterij na glazbenom fakultetu Mannes College u New Yorku odsvirao je Studio di Rondo, kompoziciju koju je skladao predsjednik Josipović te djela Haydna, Chopina i Scriabina.

Predsjednik Josipović sastao se u petak navečer u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku s hrvatskim iseljenicima s kojima je razgovarao o jačanju veza s Domovinom i mogućnostima ulaganja u gospodarski razvoj Hrvatske. Vlasnik agencije Croatia Travels iz New Yorka, Boris Miketić, pitao je predsjednika kada će obnoviti zračne luke, koje pružaju prvi dojam stranim turistima kada dolaze u Hrvatsku.

Predsjednik se složio da je potrebno izgraditi nove hrvatske zračne luke za putnički ali i cargo promet, poručivši da će se to dogoditi brzo jer je to gospodarski prioritet. Bilo je pitanja i o izravnoj zračnoj vezi Amerike i Hrvatske i predsjednik se složio da ako ima ekonomske isplativosti odmah treba uvesti te linije. Doktor Slavo Dobrović, iseljenik koji ima probleme s ulaganjima u hotel Split početkom devedesetih zatražio je pomoć od Predsjednika te predložio da se kod povezivanja Hrvatske s njezinom brojnom dijasporom primjeni izraelski model kibuca.

Josipović je naglasio da nije siguran da je to najidealnije riješenje.Predsjednik je okupljenim iseljenicima rekao da je baš u New Yorku primjetio da neki iz druge generacije mladih Hrvata ne govore materinji jezik te pozvao izvandomovinske Hrvate da čuvaju nacionalni identitet u tuđini. „Svako dijete koje ima hrvatske korijene treba govoriti hrvatski jezik i tu je potreban veći angažman iseljeničke crkve, hrvatskih zajednica i diplomacije uz pomoć hrvatske države“. Govoreći o gospodraskom stanju u Hrvatskoj, Josipović je rekao da Hrvatskoj ne treba pomoć nego izravna ulaganja, strane i domaće investicije te pozvao iseljeništvo da unatoč nekim neugodnim iskustvima, pronađu svoj poslovni interes u Domovini.

Predsjednik se složio da pad nataliteta prestavlja veliki problem u Hrvatskoj kao i preopterećenost mirovinskog sustava. Na pitanje iseljenika obnavlja li se Jugoslavija jer stalno u medijima piše o jugosferi, Josipović je odgovorio da „nema duhova ni babaroga, neka vas ne plaše, nitko u Hrvatskoj pa ni najlijeviji krugovi nisu za obnovu Jugoslavije“. Ekonomsko povezivanje, poručio je Josipović, u kojem Hrvatska može imati koristi je uvijek dobrodošlo pa tako i sa Srbijom, Makedonijom i drugim zemljama iz bivše Jugoslavije ali nove Jugoslavije neće biti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 328

Avatar morski covik 1
morski covik 1
20:16 26.09.2010.

Drugarice i Drugovi! Kako ste? Šta ima? Ja sam, fala na pitanju, dobro. Jebu me svi, kako ko stigne. Uzduž i porjeko, uglavnom u mozak, al jebi ga šta ćeš, naviko sam.

OB
-obrisani-
10:57 28.09.2010.

cvrčak jesi li ti Nikoletina Bursač ?

OB
-obrisani-
15:19 26.09.2010.

Tu je i kletva kralja Zvonimira