bolesno zdravstvo

Iz bolnice ga pustili s otvorenom ranom i ostavili da leži doma

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Iz bolnice ga pustili s otvorenom ranom i ostavili da leži doma
01.12.2010.
u 16:51
- Mi smo akutna, a ne palijativna bolnica - rekao je dr. Franjo Husinec, predstojnik kirurškog odjela koprivničke bolnice
Pogledaj originalni članak

Stravična nas je slika dočekala jučer u kući obitelji Stamenković u Križevcima, u koju smo došli na poziv Jelene Stamenković (66). Ona se mora brinuti o svome teško bolesnom suprugu Božidaru (72), koji je iz koprivničke bolnice otpušten s velikom gnojnom ranom na trbuhu, a tvrdi da joj nitko nije rekao što da čini.

- Ne znam što da radim. Rana se gnoji i ne znam kakve lijekove da koristim. Nisu mi ništa rekli u bolnici - požalila se ona.

Božidar je od 20. do 26. studenog bio u bolnici, nakon čega je otpušten uz otpusno pismo, u kojemu piše da mu je potrebno svakodnevno previjanje, što bi trebala činiti patronažna sestra. Jelena je ustvrdila kako od petka nitko nije došao.

- Suprugu kupujem tekuću hranu za bolesnike i mažem nekim mastima, no poboljšanja nema. U lipnju je operiran, no nakon toga je rana počela rasti i nije mi jasno zašto je otpušten u tako teškom stanju - kaže Jelena.

Dodaje kako joj liječnici uopće nisu pojasnili situaciju u vezi s njezinim suprugom, pa je sama otišla na livadu ubrati biljku koju zove "ranolist" kako bi suprugu olakšala bolove.

Dr. Franjo Husinec, šef koprivničke kirurgije, zna za toga pacijenta. Rekao je da je Božidaru još 2007. godine dijagnosticirana zloćudna bolest na debelom crijevu, no on je tada odbio operaciju.

- U sadašnjem stanju njemu operacija više ne može pomoći, jer se bolest proširila. Mi smo mu poboljšali krvnu sliku, popravili mu opće stanje i poslali ga kući, jer mi smo akutna bolnica, a ne palijativna - to se tek razvija u Hrvatskoj - rekao je dr. Husinec.

Dodao je kako ga pacijentova supruga nije posjetila da ga upita za stanje bolesnika. Također je rekao da je pacijent dobio pravo na pelene i kućnu njegu medicinskog osoblja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

CV
cvijece
18:44 01.12.2010.

A zašto ne dolazi to medicinsko osoblje njegovati čovjeka? Vodi li netko evidenciju o takvim slučajevima ?

MA
mamba64
21:18 01.12.2010.

Ovo je zbilja i realno stanje u našem zdrastvu,Ministar zdrastva je nepismeni majmun koji nema pojma šta je zdrastvo i kako ga voditi.Doktori pljuc jedina svijetla tačka u zdrastvu je suicid.

KA
katka
11:43 02.12.2010.

postoji li kod nas socijalna služba koja brine o starima i bolesnima