NOVI SKANDAL

Iz galerije Klovićevih dvora nestalo 61 umjetničko djelo

09.04.2003.
u 00:00
Postavlja se pitanje kako je moguće da se iz depoa neopazice iznesu slike i grafike
Pogledaj originalni članak

Skandaloznom nizu krađa umjetnina pridružuje se ovih dana i krađa u Galeriji Klovićevi dvori na Jezuitskom trgu 4. Jučer je ravnatelj Zvonko Festini upoznao Upravno vijeće Galerije Klovićevi dvori s time da je i nedavno formirana posebna komisija potvrdila nalaze o nestanku 49 umjetnina i jedne grafičke mape sa 12 listova - ukupno 61 umjetnine.

Prema točnijoj specifikaciji siječanjske inventure, nedostaje 36 radova na papiru, 7 grafika i 7 ulja na platnu različitih autora.

Inventura je pokazala da su nestale umjetnine iz donacije akademskoga slikara Josipa Crnoborija (95), umjetnika koji je pola stoljeća živio u Argentini i Americi, a devedesetih se vratio u Hrvatsku i dio svojih slika, crteža i grafika darovao Humanitarnoj zakladi za djecu Hrvatske koju vodi Ankica Tuđman.

Upravo je ta donacija bila pohranjena u depoima Galerije Klovićevi dvori. Nedostaju i neka djela iz spomen-donacije dr. Vinka Perčića, te djela iz donacije poznatoga hrvatskoga slikara Oskara Hermana.

Prijavu o krađi umjetnina zaprimio je i zagrebački MUP, a istragu vodi Odjel općega kriminaliteta PU zagrebačke. Zasad nema spoznaja o mogućem počinitelju. O krađi su obaviješteni i osnivači Galerije Klovićevi dvori - Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu Skupštine grada Zagreba.

Prema riječima Jasminke Poklečki-Stošić, zadužene za odnose s javnošću u Galeriji Klovićevi dvori, za počiniteljem ili više osoba koje su bile uključene u otuđenje umjetnina policija traga već desetak dana. Kazala je kako je svim radnicima u interesu da se nađu otuđena djela jer se sumnja da je krađa počinjena uz pomoć osobe "iz kuće".

Zbog istrage nije se o tome dosad ništa govorilo, a jučer je upravo ravnatelj Zvonko Festini upoznao svoje radnike s time da je inventura 2002. godine pokazala kako su sve umjetnine na broju, a već u siječnju 2003. nova inventura registrirala je što nedostaje. Zato se sumnja da su umjetnine nestale u posljednjih godinu dana.

- Šokirani smo nalazom inventure - kaže Jasminka Poklečki-Stošić, dodajući kako su kustosi savjesno vodili svoje poslove i obrađivali materijal za izložbe. Dat ćemo sve u javnost. Ako je netko kupio bilo koju umjetninu, neka zna da je ona nedavno ukradena i da se za njom traga, kategorički nam je sinoć odgovorila. Kazala je da se sumnja na apsolutno sve zaposlenike te galerije, sve dok se ne pronađe počinitelj.

Ne treba sumnjati da je objelodanjivanje ove krađe potaknuto i uspješnom potjerom i nalaženjem lopova koji su ukrali slike iz Banskih dvora.

Dorotea Jendrić

IGOR KRALJ

Pogledajte na vecernji.hr