Program ruralnog razvoja

Iz Mjere 4 za šest najvećih tvrtki u poljoprivredi 146,5 milijuna eura potpora od 2015.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Belje predstavilo svoj novi brend mliječnih proizvoda Kravica Kraljica
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Belje predstavilo svoj novi brend mliječnih proizvoda Kravica Kraljica
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Belje predstavilo svoj novi brend mliječnih proizvoda Kravica Kraljica
28.06.2023.
u 09:45
Dosad je ugovoreno 2609 projekata u vrijednosti 842,375 mil. eura ili 85,5% raspoloživih sredstava, kažu u ministarstvu
Pogledaj originalni članak

Podobni i povlašteni ili veliki i važni proizvođači za prehrambenu sigurnost koji trebaju i velike investicije? Pitanja i raznih tumačenja u javnosti proteklih je dana puno, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) napravilo i analizu ugovaranja i isplaćivanja sredstava iz mjere 4 (ulaganja u fizičku imovinu) Programa ruralnog razvoja RH sa šest najvećih tvrtki i povezanih im društava koje se, kako tvrde, "najčešće spominju kao povlaštena ili povezana s HDZ-om".

Iako ministarstvo, poštujući načelo jednakog tretmana, listu šest najvećih i povezana im društva ne navodi poimence, iz javno dostupnih podataka na stranicama APPRRR-a vidi se kako je riječ o Osatini, Žitu, Fortenovi, Pivcu, Kitoniću i Širjanu. Od prvog natječaja iz 2015., s njima je, pokazala je analiza, ugovoreno146,537 milijuna eura sredstava. Po prvim natječajima iz 2015. godine te su tvrtke dobile 88,749 milijuna eura ili 61%, a slijedom desetaka natječaja od 2017. do danas, dakle u šest godina, 57,788 milijuna eura ili 39%. Osatina Mirka Ervačića i povezana joj društva dosad su iz mjere 4 ugovorili 40,9 milijuna eura, Žito Marka Pipunića 35,6 milijuna, Pivac grupa braće Pivac 18,1, Fortenova grupa 22,4, a tvrtke Tomislava Kitonića i Zvonimira Širjana 17,4, odnosno 12,1 milijun eura.

Govori li se pak o isplatama, od ugovorenih 146,5 milijuna eura šestorki je dosad isplaćeno ukupno 97,1 milijun eura, od čega se 67,8 milijuna odnosi na projekte iz natječaja za 2015., što čini 70% ukupno isplaćenog. Preostalih 30% odnosi se pak na projekte iz natječaja objavljenih u razdoblju 2017.-2023.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako je Program ruralnog razvoja (PRR) odobren 2015. za sedmogodišnje razdoblje, a iste godine objavljeni su i prvi natječaji kojima se omogućavala potpora od 90% - čak i javljanje povezanih društava na isti natječaj. To je dovelo do gotovo isključive podjele sredstava velikim tvrtkama (20 tvrtki iz pet grupacija), a uslijed pritiska javnosti, alokacija je povećana za još 114 milijuna eura te su na kraju odobrena 343 projekta. Uskoro je raspisan još jedan natječaj sa sličnim pravilima i sličnim rezultatima. Od 2017. intenzitet potpore smanjen je na 50% (dodatan intenzitet potpore od 20% omogućuje se još mladim poljoprivrednicima, zajedničkim projektima i projektima na područjima s prirodnim i drugim vrstama ograničenja) pri čemu ne može iznositi 90%, nego maksimalno 70%.

_ Kako bi se izbjegla situacija u kojoj mali i srednji poljoprivrednici i poduzetnici ne mogu doći do odgovarajućeg udjela u ukupnoj alokaciji sukladnog strateškim ciljevima, razdvajali su se natječaji za mikro, mala i srednja poduzeća od natječaja za velika poduzeća, pri čemu je za mikro, mala i srednja poduzeća, uključujući i OPG-ove uvijek bilo rezervirano 60% alokacije. Napominjemo da to nikako ne znači da Ministarstvo poljoprivrede nije svjesno važnosti velikih poljoprivrednih proizvođača za hrvatsku poljoprivredu i prehrambenu industriju u cjelini, no naša je obveza bila provesti ciljeve poljoprivredne politike koji predviđaju, između ostalog, i pravedniju raspodjelu sredstava i proširenje kruga korisnika. Dodatno smo posljednjih godina na natječajima uveli bodove za sve one koji prethodno nisu zadobili sredstva za spomenute mjere od najvećeg interesa naših korisnika, a na posljednjem natječaju za mjeru 4.2.1. nismo razdvajali natječaje po veličini, ali su dodatni bodovi za mikro, mala i srednja prehrambena poduzeća doveli do njihovog nikad većeg udjela u ukupno raspoloživim sredstvima na spomenutom natječaju što je vidljivo iz objavljene inicijalne liste _ kažu iz ministarstva.

- Dodatno, u novom Strateškom planu limitiran je maksimalni iznos potpore po korisniku i njegovim povezanim/partnerskim poduzećima na 5 milijuna eura tijekom cijelog programskog razdoblja (2023.-2027.), što govori o namjeri Ministarstva poljoprivrede da što pravednije rasporedi raspoloživa sredstva. Napominjemo da je riječ o prijedlogu Ministarstva poljoprivrede iz ljeta 2022. godine, a kojeg je Europska komisija usvojila u listopadu 2023. godine, objašnjavaju iz ministarstva.

U pogledu iskorištenosti sredstava za Mjeru 4, kažu kako je dosad putem iste ugovoreno 2609 projekata ukupne vrijednosti 842,375 milijuna eura što čini 85,5% raspoloživih sredstava, dok je isplaćeno njih 2.106 s ukupnom vrijednošću potpore od 630,128 milijuna eura što čini 64% raspoloživih sredstava, pri čemu se ovdje radi o sredstvima za prvo sedmogodišnje razdoblje i dodanim sredstvima u dvogodišnjem prijelaznom razdoblju.

- Osnovna alokacija iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. u cijelosti je iskorištena. Dodatna sredstva u ukupnoj vrijednosti za sve mjere od 902 milijuna eura, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju može isplaćivati do 31. prosinca 2025. godine - zaključili su iz ministarstva

VIDEO Pogodite koliko koštaju ležaljke. Molim?!': TikTokerica otišla na Hvar nakon četiri godine pa je šokirale cijene

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IF
I_Fotez
14:46 28.06.2023.

Pa vidi se da ljevičari nisu za rad na poljoprivredi jer oni koji su došli iz šume njima više leži kancelarija i nositi transparente po gradu