Glazba

Iz svojih soba probili su se na svjetske top-ljestvice housea

Foto: Alen Brodar/VLM
House
Foto: Alen Brodar/VLM
House1
Foto: Alen Brodar/VLM
House2
30.03.2012.
u 10:12
Dvojcu iz Krapine glazba se pušta na engleskim i njemačkim radijskim postajama, a obojica su potpisala ugovore sa stranim izdavačkim kućama
Pogledaj originalni članak

Za Alena Hercega i Denisa Štefanića iz Krapine većina njihovih sugrađana ne zna da su jedni od uspješnijih mladih producenata house-glazbe u Hrvatskoj, vjerojatno zato što su se praktično iz svoje sobe produkcijom glazbe probili na top-ljestvice renomiranih glazbenih internetskih stranica.

 Izdali albume

Obojica su već izdala svoje albume i potpisala ugovore sa stranim izdavačkim kućama te se njihova glazba puštala na specijaliziranim engleskim i njemačkim radijskim postajama. I dok Alen često pušta glazbu po klubovima i lokalima, pet godina mlađi Denis vrlo je uspješan producent, koji se tek treba dokazati na svirci “uživo”.

– Dosad sam skladao 15-ak pjesama, većinom house-žanra, a ozbiljnije sam se produkcijom počeo baviti prije dvije godine – kaže Denis, koji je svoju glazbenu karijeru počeo u rock-bendovima, svirajući gitaru, međutim, kada je počeo skladati pjesme za bend, shvatio je da mu je skladanje zabavnije od sviranja.

– U međuvremenu sam se prebacio na house i počeo skladati, pa sam u lipnju prošle godine pobijedio na jednom remiks-natjecanju na internetu. Tri mjeseca kasnije taj mi je remiks izdao ciparski Pitschbend recordings, za koje sam snimio još jednu pjesmu, koja je još remiksirana u nekoliko verzija i sve je to objavljeno – kaže Denis, koji je potom snimio i tri pjesme za album za austrijski Mjuzieek Digital. Sve te pjesme ušle su među 100 najprodavanijih, s time da je jedna od njih na 32. mjestu najprodavanijih iz svih žanrova glazbe. Svejedno, misli da je još daleko od profesionalca.

 Skup sport

– Skup je to sport, pogotovo kada ti se ništa ne vraća, barem još ne. Za godinu-dvije, kada se usavršim i još nešto zaradim, možda i postanem profesionalac, iako nemam iluzije da bih mogao živjeti od toga. Dakako, ako se desi, bit će mi drago.

Suprotnost od njega je Alen, koji je prvo počeo s puštanjem glazbe, a ne s produkcijom. – Zaljubio sam se u house-glazbu na prvom partyju na kojem sam bio 1999. godine, a kada sam vidio kako DJ vrti ploče i miksa, odlučio sam i sâm pokušati nešto slično. Vježbao sam prvo u svojoj sobi, na računalu na najobičnijem programu za miksanje, da bih zahvaljujući poznanstvima četiri godine zatim došao do svoje prve gaže u jednom krapinskom lokalu koja je prošla super i otad je krenuo napredak – ispričao je svoj početak Alen, na domaćoj house-sceni poznatiji kao DJ Alen Simple.

– U međuvremenu sam nabasao na EMI (Electronic Music Institute), gdje sam završio za glazbenog producenta, a po završetku tog školovanja već sam imao svoju prvu pjesmu – objašnjava Alen, kojem se ubrzo javio i Acrobatica Records koji je želio tu pjesmu objaviti na jednoj kompilaciji. To se pokazalo uspješnim, i ta je kompilacija završila na trećem mjestu techno-charta njemačkog portala Djshop.de. Krajem prošle godine potpisao je i za Culture Room Records, za koji je izdao album pod imenom “Get On”. Do danas je napravio desetak pjesama, od kojih se neke puštaju i na stranim radijskim postajama, a na svojim ih svirkama puštaju i drugi DJ-i.

– Iako se kod nas ne da baš živjeti od toga, u budućnosti bih volio imati svoju glazbenu etiketu. Osim toga, house je moja ljubav i nikad se ne zna kamo će me odvesti – zaključio je DJ Alen Simple.  

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LU
ludva
16:32 30.03.2012.

bravo dečki!! Ponos Krapine i Zagorja.. Iako smo bez i jednog pravog house cluba i programa u Zagorju već dugi niz godina ..I cajke pršte na sve strane..-.