Izbori u Poljskoj

Izlazne ankete: U vodstvu konzervativna Stranka prava i pravde

Foto: Reuters/PIXSELL
Izlazne ankete: U vodstvu konzervativna Stranka prava i pravde
25.10.2015.
u 22:48
Ako se te projekcije pokažu točnima Stranka prava i pravde imat će malu parlamentarnu većinu koja će joj omogućiti da sama sastavi vladu
Pogledaj originalni članak

Poljska konzervativna Stranka prava i pravde (PiS) vodi pred vladajućom Građanskom platformom premijerke Ewe Kopaczove koja je priznala poraz na parlamentarnim izborima, prema izlaznim anketama IPSOS-a u nedjelju navečer objavljenima po zatvaranju birališta i procjenjuje se da će PiS moći sam sastaviti vladu.

Stranka prava i pravde kojoj je na čelu Jaroslaw Kaczynski po IPSOS-u pobjeđuje s 39,1 posto biračkih glasova, a Građanska platforma aktualne premijerke osvaja 23,4 posto, pokazale su izalzne ankete.

Ako se te projekcije pokažu točnima Stranka prava i pravde imat će malu parlamentarnu većinu koja će joj omogućiti da sama sastavi vladu. 

Riječ je o 242 od ukupno 460 zastupničkih mjesta.

Kopaczova je priznala poraz kada su objavljene ankete, prenosi agencija Reuters.

 - Ne zaboravite, nismo izgubili tih (proteklih) osam godina", rekla je. 

Izborna komisija objavila je da je 16,5 posto od 30 milijuna birača glasalo do ranog poslijepodneva, a na prethodnim izborima odziv je do tog doba bio 10 posto. Zasad se ne zna koliko će drugih stranaka dobiti mandate u Sejmu (donjem domu) parlamenta od 360 mjesta. Birači će također odlučiti o 100 mjesta u Senatu, piše agencija dpa. Bez obzira tko pobijedi, Poljsku će voditi žena, jer vladu kojoj istječe mandat vodi žena, a  PiS-ov kandidat za premijerku je Beata Szydlo.Kampanjom su dominirala gospodarska i društvena pitanja, kao i izbjeglička kriza. 

>> V4 je na rubu raspada i ne baš korektan prema Hrvatskoj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BA
bakaslis
01:45 26.10.2015.

Da, zato nisu osjetili krizu a BDP im non stop raste, mi smo zasigurno pametniji od njih....Samo nakon sto su mu ubili brata mogao je shvatiti s kim ima posla, ali ocito zeli revans

GR
grgaman
08:41 26.10.2015.

Vidim buducu suradnju Poljaka i Hrvataa

GR
grgaman
08:42 26.10.2015.

A tek hrvatski titoglavci tzv liberali