INCIDENT Iznervirani češki predsjednik vlade prekinut u šetnji sa sinom

Iznervirani češki premijer udario reportera

Foto: import
Iznervirani češki premijer udario reportera
28.10.2008.
u 17:43
Pogledaj originalni članak

Češki premijer Mirek Topolanek “okrunio je” niz neuspjeha posljednjih dana pljusnuvši fotografa tabloida koji ga je zaskočio dok je šetao petnaestomjesečnog sina u kolicima dok je koračao prema sjedištu svoje stranke.

Iznerviran pitanjima o mogućim prijevremenim izborima, Topolanek je nokautirao fotografa, vjerojatno ne želeći da mu slika malog sina.

Topolaneku ovih dana ide loše – njegova Demokratska građanska stranka (ODS) žestoko je u subotu izgubila od socijaldemokrata na izborima za Senat. Socijaldemokrati (CSSD) su osvojili 23 od 27 mjesta, ODS je dobio tri, a komunisti jedno mjesto.

Novi poraz
Tjedan dana nakon neuspjeha na regionalnim izborima, novi izborni poraz jako je oslabio vladajuću stranku i koaliciju desnog centra, i to u najgore vrijeme – dok se Češka priprema da početkom siječnja preuzme predsjedništvo EU te dok je pred njom ratifikacija sporazuma o postavljanju dijelova američkog raketnog štita na njenu tlu.

Promatrači nagađaju da će promjena snaga olakšati prihvaćanje Lisabonskog sporazuma, koji treba biti predložen dvama domovima parlamenta kada ustavni sud donese svoj stav, što se očekuje 10. studenoga.

S druge strane, slabljenje vladajuće stranke moglo bi dovesti do kašnjenja procesa ratifikacije bilateralnog sporazuma Praga i Washingtona o postavljanju proturaketnog radara.

Čim su službeni rezultati objavljeni, šef socijaldemokrata Jiři Paroubek pozvao je na prijevremene izbore. Topolanek ozbiljno razmišlja o odstupanju s mjesta predsjednika stranke, što su od njega već zatražili neki članovi, smatrajući da su za neuspjeh krive premijerove nepopularne ekonomske reforme.

Vlada stručnjaka
– Morat ću razmisliti hoću li braniti svoj položaj na čelu stranke – kazao je Topolanek. Vođa socijaldemokrata Jiři Paroubek proglasio je “epohalnu” pobjedu i zatražio ostavku kabineta. Smatra da bi Češku u vrijeme predsjedanja EU trebala voditi “vlada stručnjaka”, a poslije toga traži prijevremene izbore.

Pogledajte na vecernji.hr