Parlamentarni izbori

Izrael odlazi udesno, a palestinska država daleko u povijest

Foto: 'Ron Sachs/DPA/Pixsell'
Izrael odlazi udesno, a palestinska država daleko u povijest
21.01.2013.
u 14:00
Iduće razdoblje moglo biti vrijeme vladavine desne i krajnje desne opcije koje naglasak stavljaju na opstanak Izraela kao nacionalne države
Pogledaj originalni članak

Parlamentarni izbori koji će se sutra održati u Izraelu mogli bi po mnogo toga biti povijesni. Njihovi rezultati gotovo će sigurno pokazati da izraelska politička scena prolazi kroz preobrazbu i da bi iduće razdoblje moglo biti razdoblje vladavine desne i krajnje desne opcije koje naglasak stavljaju na opstanak Izraela kao nacionalne države Židova.

Novi trend

No, ovi izbori mogli bi jednom zauvijek u ropotarnicu povijesti baciti i nadu da će se mirovni proces s Palestincima nastaviti u dosadašnjem obliku i da će konačni rezultat toga procesa biti osnivanje palestinske države.

Sva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je u tijeku ozbiljna transformacija biračkog tijela u Izraelu – čak 41 posto Židova s biračkim pravom sebe je okarakteriziralo kao sklone desnoj ili krajnje desnoj političkoj opciji, što je čak sedam posto više nego na prošlim izborima. Većina stanovništva sebe definira kao tradicionalne vjernike, ortodoksne ili ultraortodoksne vjernike. Knesset bi prvi put u povijesti mogao ostati bez zastupnika iz kibuca, odnosno socijalno usmjerene ljevice koja je vjerovala da je moguć suživot s arapskim stanovništvom i Palestincima.

Još je zanimljiviji podatak da čak 80 posto onih koji se izjašnjavaju kao ortodoksni ili ultraortodoksni Židovi izražava i političku sklonost prema desnoj opciji, pa nije čudo da su upravo takve stranke, primjerice Židovski dom, doživjele pravi procvati i nakon ovih izbora mogle bi biti prevladavajuća snaga u Knessetu. Potpuno je izvjesno da će ovaj trend biti jako teško preokrenuti zato što upravo te tradicionalističke i ortodoksne obitelji imaju puno djece.

Vratiti Zapadnu obalu

U predizbornim kampanjama stranaka s desnoga političkoga pola nema riječi ni o Palestincima, ni o mirovnom procesu, ni o mogućnosti osnutka palestinske države. Istraživanja pokazuju da čak 90 posto Izraelaca ne vjeruje da je moguć nastavak mirovnog procesa, a velik dio njih vjeruje da on nije ni potreban zato što Izrael ima pravo na Zapadnu obalu koja je isključivo njen teritorij, koji treba vratiti Židovima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

NE
Nepokolebljiv
16:04 21.01.2013.

Vlada stavlja "naglasak na opstanak drzave"?! Pa to je prva duznost svake vlade na svijetu (osim hrvatskih "antifasista" - naravno)! Od 1980 Zidovi su se trudili svim silama (osim totalnom kapitulacijom i raspadom drzave) postici mir sa susjedima i Arapima u tada okupiranim teritorijima i nailazili su samo na nedostatak volje za mirom i prekrsaje ugovora od strane susjeda. Arapi su vise "Vizantinci" nego pravi Vizantinci. Lazovi, prevaranti, neradnici - losi susjedi!

V4
Vladimir12-4
16:26 21.01.2013.

Nepokolebljiv Pises lazi. Ako netko udje u tvoju kucu i s tobom hoce pdpisati mir, ti si za?

RA
rafaell
18:45 21.01.2013.

kao što se i očekivalo,nedavnim ratom desničari su osigurali izbore,ultra desni ultra ortodoksni židovi,nacionalna država,Bog i vjera im daje pravo da okupiraju,grade naselja na tuđoj zemlji samo ih se nitko ne smiije nazvati pravim imenom koji je vladao Europom prije 70g