Bliski istok

Izrael pregovore minira i “biblijskim vrtovima”

Foto: AFP
Izrael pregovore minira i “biblijskim vrtovima”
06.03.2010.
u 18:00
SAD napokon govori o palestinskoj državi, EU Istočni Jeruzalem vidi kao njen glavni grad, no pregovori zapinju svakim građevinskim projektom Izraela
Pogledaj originalni članak

Još od 1967. i Šestodnevnog rata, na svaku naznaku većih građevinskih radova u istočnom Jeruzalemu diplomati iz SAD-a i EU znaju da će na Bliskom istoku opet sprečavati krvoproliće. Posljednju iskru zapalio je gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat, obznanivši u utorak detalje izraelskog turističkog projekta “Kraljevski vrt” kojemu na putu stoji “samo” to što je planiran u većinski arapskoj četvrti grada te što predviđa i rušenje najmanje 22 ilegalno sagrađene kuće Palestinaca. Projekt predviđa da se biblijski park, u kojem je prema predaji kralj David pisao psalme, vrati u “izvorno stanje”.

Što se SAD-a tiče, gore nije moglo ispasti jer diplomati iz Washingtona danima nagovaraju predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa na povratak pregovorima s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom. A da se Netanyahuu istog dana srušilo političko nebo na glavu, pokazuje prvi sljedeći javni istup jeruzalemskog gradonačelnika u kojemu je zaustavio projekt na inicijativu premijera – “dok se Palestince ne uvjeri u njegovu obostranu korisnost”. State Department je odmah poslao poruku da “cijeni Netanyahuov postupak”, no Washington zacijelo ima prilično jasnu sliku toga je li gradonačelnik projekt najavio sam ili uz blagoslov tog istog Netanyahua kojemu se na dušu stavlja i to što je Tel Aviv na popis “židovskog kulturnog naslijeđa” nedavno uvrstio i Abrahamovu džamiju u Hebronu te džamiju Bilal Ibn Rabbah u Betlehemu.

Grad i Židova i Palestinaca

Osim arapskih zemalja, koje su prosvjedovale pri UNESCO-u jer je riječ o mjestima na Zapadnoj obali koju međunarodna zajednica vodi kao okupiranu, Netanyahu se našao i na udaru ljevice u Izraelu te EU. Abas je uime frakcije Fatah izjavio da je “riječ o puno širem planu Izraela kako bi Palestince uvukao u nove sukobe i tako izbjegao političke obveze koje je preuzeo”. Iz Jeruzalema se oglasila i izraelska nevladina organizacija “Ir Amim” (“Grad naroda”), koja se zalaže za suživot Židova i Palestinaca u Jeruzalemu i koja je poručila da “gradske vlasti moraju ispunjavati obveze i prema Palestincima”, da “ne bi smjele provoditi određene političke programe” te da bi “rušenje u vrlo zapaljivom području moglo uništiti stabilnost i političku budućnost Jeruzalema”.

Trude se posvaditi sa svima

Spor oko “Kraljevskog vrta” Izrael svodi na 88 bespravnih objekata koji su na tom mjestu sagrađeni u posljednjih 20 godina. Palestinci, međutim, kreću od činjenice da je riječ o dijelu grada koji je trebao biti palestinski i žale se da oni i ne dobivaju građevinske dozvole. Palestinska strana ovaj put nije povlačila pitanje 470.000 stanovnika židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istiskivanje 2,5 milijuna Palestinaca s prostora deset puta manjeg od Hrvatske, ali je podsjetila da gradonačelnik Barkat štiti ilegalnu gradnju u židovskim predgrađima Jeruzalema. Barkat pak obećava da će obitelji istjerane rušenjem biti preseljene u drugi dio grada. U gradu starom 5000 godina Izrael građevinske bitke i inače vodi oštrije nego drugdje. J

edna od njih je i gradnja 14 km duge dionice metroa kojim Tel Aviv namjerava povezati istočni i zapadni dio grada s ilegalnim židovskim naseljima na Zapadnoj obali. Jeruzalem je usto bio jedini grad koji je Netanyahu izuzeo od nedavnog zamrzavanja nastavka gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali, a posljednjih dana Izrael kao da se trudi zamjeriti se svim relevantnim političkim faktorima u svijetu. Istini za volju, desne i ekstremne političke snage u Tel Avivu ne mogu biti presretne zaokretom administracije B. Obame u odnosu na Bushovu politiku prema Palestincima, jer Washington počinje konkretno govoriti o palestinskoj državi, a otprije nekoliko mjeseci i u EU sve se glasnije počelo govoriti o istočnom Jeruzalemu kao glavnom gradu takve države, što Palestinci i traže.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

SM
sudo.m
18:26 06.03.2010.

Kazem vam najozbiljnije,ovi Izraelci ce izazvati 3.Svjetski Rat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! U to sam siguran!

AN
antrax
21:14 06.03.2010.

Sudom glupost treci svjetski smo mi muslici vec davno otpoceli, sto s tim Izraelci imaju

OB
-obrisani-
11:21 07.03.2010.

Jeruzalem je izraelski i tako ce i ostati. Naivni su oni koji milse da bi se Arapi zadovoljili dijelom Jeruzalema. Izrael se sam maknuo iz Gaze i ostavio Arape same i sto je Izrael time dobio? 10 000 Hamasovih raketa Qassam na Izrael. Oko Jeruzalema diskusije nema - Jeruzalem ce ostati glavni grad Izraela, pa da se to nekome svidja ili ne.