CIJEPLJENO 80% LJUDI

Izrael prvi 3. dozom cijepi 50-godišnjake, kani i mlađe

Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Cijepljenje u Izraelu
Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Cijepljenje u Izraelu
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Cijepljenje u Izraelu
14.08.2021.
u 23:02
Raste zabrinutost da bi se u Izraelu mogao uvesti i još jedan, četvrti lockdown u rujnu, za vrijeme vjerskih praznika, zato se žure s 3. dozom
Pogledaj originalni članak

Izrael postaje prva zemlja u svijetu koja nudi treću dozu cjepiva osobama starijima od 50 godina. Potporu takvom potezu izraelske vlade dao je odbor stručnjaka pri ministarstvu zdravstva, a već od jučer mogao se rezervirati termin za tu dozu. Prošlog je mjeseca Izrael postao prvom svjetskom državom koja je počela nuditi treću dozu uopće, tada osobama starijima od 60 godina, da bi sada grupu proširili i na osobe starije od 50. Na sastanku na kojem je odlučeno da se krene u ovu mjeru bilo je stručnjaka koji su zagovarali i da se prag još snizi, čak i na one iznad 40 godina.

Čekaju odobrenje za mlađe od 12

Nije slučajno, jer i premijer Naftali Bennett pojačava pritisak na zdravstvo da se krene u tom smjeru te da se dodatnom dozom zahvati i ta mlađa populacija. Za sada nema apsolutne potpore za tako nešto, Bennett ima otpora i u svojoj vladi jer neki od ministara smatraju kako prvo treba postići zadovoljavajuću procijepljenost u starijim dobnim skupinama. Svemu ovome razlog je, jasno, delta-varijanta koja se sada širi i Izraelom unatoč tome što je to zemlja koja je prva u svijetu krenula s organiziranim cijepljenjem cjepivom Pfizer/BioNTech, no to cjepivo ipak ne iskazuje visoku efikasnost prema ovom soju koji je nastao u Indiji. Tako i u Izraelu borba protiv pandemije novog koronavirusa ostaje teška.

U četvrtak je premijerov ured objavio kako je policija izdala 2000 kazni dan ranije zbog kršenja epidemioloških mjera, što je skok od 400 posto u odnosu na tjedan ranije. Prema tim podacima, policija je napisala 64 kazne za kršenje obaveze samoizolacije, 72 za kršenje odredbe o COVID propusnicama te 1927 kazni za nenošenje maske na mjestima gdje je to obavezno. Uputa je to samog premijera Bennetta motivirana i time što je u četvrtak s težim oblikom COVID-19 bilo hospitalizirano 445 ljudi što je bitno više od tjedna ranije kada su hospitalizirane bile 262 osobe. U srijedu je potvrđena 5991 novozaražena osoba. Bennett je, javljaju izraelski mediji, razgovarao i s Albertom Bourlom, čelnim čovjekom Pfizera kako bi ishodio ubrzanje traženja odobrenja cjepiva za mlađe od 12 godina. Raste zabrinutost kako bi se u Izraelu mogao uvesti i još jedan, četvrti, lockdown u rujnu, za vrijeme vjerskih praznika, ako se ne krene u novi zahvat cijepljenjem kojim bi se prešlo sadašnjih 80 posto cijepljenih u punoljetnoj populaciji. Stoga im je važno brzo primijeniti treću dozu kod odobrenih dobnih skupina.

Premijer zahtijeva oprez

Do pojave delta-varijante Izrael je živio praktički normalnim životom, sada se to ponovo mijenja. – Tražim od svakog građanina starijeg od 50 godina da bude vrlo pažljiv sljedećih tjedana – rekao je izraelski premijer.

Video: Što je zapravo delta-soj koronavirusa

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
08:39 15.08.2021.

Ako ja nešto kupim što ne funkcionira ili djeluje onako kako mi je proizvođač obećao, vratim proizvod i dobijem plaćeno natrag. Ovdje politika kupuje proizvod za koji je dokazano da ne djeluje i plaća čak i višu cijenu no što je bika kada ga je kupila po prvi puta prije nekoliko mjeseci...

WE
weAreCro
08:42 15.08.2021.

Ma ne, kazu nasi sugradani, to se jednom cjepis s 2 doze i gotovo... Kakvo cjepljenje s3-4 ili 5 doza godisnje, to je teorija zavjere.

PL
@ploto@
08:26 15.08.2021.

Dakle,država koja se hvalila da ima najveći broj procijepljenih,sada ima ogroman skok zaraženih .Unatoč tome što se pokazala nedovoljna efikanost takozvanog cjepiva da spriječi širenje virusa i stvaranje novih sojeva kao posljedica takozvanog cjepiva i cijepljenja.oni nastavljaju sa bjesomučnim cijepljenjem .Da li je netko čitao Ugovor sa Pfizerom, koji prije izgleda kao Ugovor o kapitulaciji,nego normalan ugovor u poslovnom svijetu ?