ATENTAT

Izrael ubio Yassina

23.03.2004.
u 00:00
Hamas najavio krvave odmazde
Pogledaj originalni članak

Duhovni vođa palestinskog pokreta Hamas šeik Ahmad Yassin ubijen je jučer ujutro u napadu izraelskog helikoptera. Vođa Hamasa ubijen je dok je izlazio iz džamije, a u napadu su poginula i najmanje dvojica njegovih tjelesnih čuvara. Novinar agencije Reuters, koji je dojurio na mjesto događaja nakon što je čuo tri snažne eksplozije, pronašao je ostatke raznesenih Yassinovih invalidskih kolica natopljene krvlju. Očevici u bogomolji kazali su da je Yassinovo tijelo premješteno na nepoznatu lokaciju. "Šeik je mrtav, šeik je mrtav", naricali su naoružani ljudi i militanti Hamasa koji su se okupili na mjestu Yassinova ubojstva.

Šeik je pokopan samo nekoliko sati nakon ubojstva. Pogrebu su nazočili deseci tisuća njegovih pristaša. Yassinove ostatke, prekrivene zelenom zastavom radikalne palestinske organizacije, nosili su naoružani pripadnici vojnog ogranka Hamasa. Pogrebna povorka krenula je od bolnice Al-Chifa prema Yassinovoj kući, potom prema džamiji u središtu Gaze, gdje se održala tradicionalna molitva za mrtve. Yassin pokopan je na groblju mučenika u Gazi. Militanti Hamasa zakleli su se da će "donijeti smrt svakoj kući" u Izraelu zbog šeikova ubojstva. Brigada mučenika Al-Aqse, pokreta povezanog s Fatahom, obećala je dogovor za nekoliko sati.

"Proglašavamo rat cionističkom narodu, protiv svih cionista koji se nalaze na područjima okupiranima nakon 1967.", priopćila je Al-Aqsa. Izraelska je policija u najvišem stanju pripravnosti, samo stupanj do izvanrednog stanja. Tisuće policajaca osiguravaju ulaze u grad i područja na kojima je obično gužva, a sigurnost je također pojačana na strateškim mjestima (Knesset, vladini uredi, morske i zračne luke te rafinerije nafte u sjevernom gradu Haifi). U zatvorima je također proglašeno stanje visoke pripravnosti zbog bojazni da bi Palestinci u izraelskim zatvorima mogli pokrenuti pobunu. Izraelska je vojska posve zatvorila Zapadnu obalu i pojas Gaze kako bi spriječila osvetu palestinskih ekstremista. Tisuće su palestinskih izbjeglica izašle na ulice kako bi prosvjedovale zbog ubojstva šeika Yassina. Prosvjednici su palili gume u najvećem palestinskom izbjegličkom logoru Ain Al-Hilwehu u južnom Libanonu. Hamasovi su sljedbenici podigli palestinsku i crnu zastavu u znak žalosti. Škole i dućani zatvoreni su u velikim palestinskim logorima u Libanonu, a nastavljaju se pozivi na prosvjede. Yassinova je smrt razbjesnila arapske i muslimanske zemlje, koje ne prestaju pozivati na osvetu židovskoj državi. (zb, h)

Pogledajte na vecernji.hr