Oprečni zaključci

Izraelska komisija: Komandosi su sebranili i pobili ljude

Foto: 'MUSTAFA OZER'
Izraelska komisija: Komandosi su sebranili i pobili ljude
VL
Autor
Jasmina Popović
23.01.2011.
u 20:43
U svibnju su izraelski vojnici pobili devet aktivista na brodu kojim je pokušan proboj blokade pojasa Gaze
Pogledaj originalni članak

Izraelski vojnici, koji su u svibnju sudjelovali u napadu na međunarodni konvoj "The Free Gaza" sa 600 propalestinskih aktivista koji su se pokušali probiti do obale Gaze, samo su se branili. Zaključila je to u jučer objavljenom prvom dijelu istrage Turkelova komisija, nazvana po umirovljenom sucu Vrhovnog suda Jacobu Turkelu, koju je izraelska vlada sastavila od pet izraelskih članova i dva strana promatrača.

Bez očevidaca

Komisija tvrdi da su se marinci iskrcali na Mavi Marmaru, jedan od šest brodova iz konvoja koji je plovio pod turskom zastavom i da su ih propalestinski aktivisti napali. Tad su vojnici zapucali i ubijeno je devet osoba. Turska je istraga, međutim, tvrdila da je jedan od ubijenih dobio četiri metka u glavu, a da je u tijelima ubijenih ukupno nađeno 30 metaka. U prilog tome govorili su i neki svjedoci nakon samog napada, koji su izjavili da su izraelski vojnici pucali čim su se iskrcali na brod. No pred Turkelovom komisijom nije bilo očevidaca. Iako su, kažu, pozvali mnoge turske svjedoke, uključujući i posadu Mavi Marmare, nitko se nije želio odazvati, a neki britanski državljani iz konvoja, koji su u početku pokazali interes za svjedočenje, odbili su svjedočiti kada je došla ponuda da svjedoče videovezom. Zanimljivo je i da nitko od pripadnika izraelske vojske, koji su sudjelovali u napadu, nije dobio dopuštenje da svjedoči pred komisijom. Međunarodna zajednica žestoko je osudila napad izraelskih marinaca na konvoj, Turska je Izrael optužila za državni terorizam, a odnosi Izraela i dugogodišnje saveznice Turske ozbiljno su poremećeni.

Nova UN-ova istraga

UN-ovo Vijeće za ljudska prava nakon svoje istrage, za razliku od Turkelove komisije, zaključilo je da su izraelski vojnici "pokazali neprihvatljivu razinu brutalnosti". Analitičari najavljuju da će kritičari Izraela zaključak komisije proglasiti pristranim, ali u svakom slučaju priča još nije gotova. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je izvještaje Turske i Izraela kako bi ih uključio u širu istragu koju će UN provesti ove godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

OB
-obrisani-
22:08 23.01.2011.

malo mrzimo arape,pa malo,jevreje malo srbe,pa opet red mesa,red slanine....ovo je danas tema za poglavnikovu omladinu.....

ST
Stockholm
14:30 24.01.2011.

Svedski \"putnik\" na jednom brodu flotilje Ships to Gaza (ne Mavi Marmara): \"Izraelski vojnici su se ponasali odlucno, ali korektno!\" (\"Ship to Gaza-svensk: \"Militären agerade ganska korrekt\") Vidi: http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=7850&Itemid=98

UN
unbekant
21:02 23.01.2011.

ovi Izraelski teroristi,su izvrsili desant i pobili ljude koji nisu bili naoruzani,na brodu,a sada izjavljuju da su oni bili napadnuti te su se morali braniti,bando zidovska.