Neobičan hobi

Izrezbarene lubenice su hit, ali ne žele ih jesti

Foto: Privatna arhiva
lubenice
Foto: Privatna arhiva
lubenice
Foto: Privatna arhiva
lubenice
29.07.2020.
u 20:18
Neobičan hobi kuhara iz Mohova za koji su, kaže, potrebni oštri noževi i dosta strpljenja
Pogledaj originalni članak

Goran Popović, 26-godišnji kuhar iz iločkog prigradskog naselja Mohovo, ima neobičan hobi. Bavi se, naime, dekorativnim rezbarenjem lubenica i bundeva, a počeo je prije tri godine, nakon što je gledao video na internetu pa se odlučio okušati.

- Bilo je pomalo zahtjevno, ali mi se svidjelo. Prva je dekoracija lijepo izgledala, a svaka sljedeća još bolje - kaže Popović.

U početku je radio sa svojim noževima, a onda je slijedom uputa s interneta kupio set baš za takav hobi. Nužno je, objašnjava, da noževi za budu izuzetno oštri i tanki kako bi se moglo lakše raditi. Najčešće rezbari polovice lubenice, pri čemu su najbolje one s tankom korom. Koju uglavnom prvo skine, a onda željenu dekoraciju rezbari preko svijetlog dijela. Ponekad ulazi dublje u lubenicu i tako nastaju razni motivi, poput ruža, mladenaca, mamuta..., a idealan spoj čini bijela i crvena boja s crnim košticama, pa i zelenom korom ako je ostavlja.

- Ovisno o veličini lubenice i zahtjevnosti dekoracije, cijeli posao traje i do dva sata. Treba imati malo dara, ali i dosta "živaca". Izgleda komplicirano, no zapravo nije. Za neke dekoracije, poput mladenaca, prvo napravim shemu i onda po njoj radim, a ruže rezbarim iz glave, jednostavno pustim ruku - objašnjava Popović.

Za njegov se hobi i pročulo pa se rezbarene lubenice često mogu vidjeti po svadbama, rođendanima i drugim proslavama, a u posljednje vrijeme surađuje i s Marijom Barbarić iz Iloka, koja se bavi dekorativnim uređenjem stolova s voćem. Kroz smijeh kaže da je najveći problem to što izrezbarene lubenice često ostanu nepojedene jer je gostima žao i načeti ih. No zato ih svi fotografiraju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.