Tri zahtjeva

'Izvješće o radu ne smije služiti za smjenu pravobranitelja'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivana Milas Klarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivana Milas Klarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivana Milas Klarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivana Milas Klarić
02.06.2017.
u 19:03
Milas Klarić smatra da se prijedlogom novog zakona nedvojbeno omogućuje njena smjena iako bi joj mandat trebao trajati do 2022.
Pogledaj originalni članak

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić jučer je Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade poslala primjedbe na nacrt Zakona o pravobranitelju za djecu.

Mandat jedna ili osam godina

Pravobraniteljica smatra da tri skupine odredaba u navedenom nacrtu ne odgovaraju demokratskim standardima i jamstvima neovisnosti institucija za zaštitu ljudskih prava, a to su: način imenovanja pravobranitelja za djecu, mogućnosti razrješenja zbog neprihvaćanja izvješća o radu te prijelazne i završne odredbe.

– Činjenica da pravobranitelja za djecu predlaže Vlada, a ne Sabor, znači da izvršna vlast predlaže osobu kojoj je jedna od funkcija upravo kontrola rada tijela izvršne vlasti. Nesumnjivo je primjerenije da tu zadaću obavlja Sabor kao najviše predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti, sastavljeno od predstavnika različitih parlamentarnih stranaka. I dalje je predviđeno razrješenje dužnosti pravobranitelja za djecu i njegova zamjenika u slučaju neprihvaćanja godišnjeg izvješća o radu. Već smo upozorili na nužnost izmjene te odredbe. Mandat pravobranitelja određen je na osam godina, a mogućnost razrješenja zbog neprihvaćanja izvješća o radu svake godine, zakonom određeni mandat od osam godina pretvara zapravo u mandat na jednu godinu. Takvo bi rješenje odudaralo od dosegnutih međunarodnih standarda u definiranju ovlasti nacionalnih neovisnih tijela za zaštitu ljudskih prava. Zato predlažemo da neprihvaćanje izvješća pravobranitelja za djecu u Saboru ne bude propisano kao razlog za razrješenje – navodi Milas Klarić.

Ide li se na smjenu

A kako u nacrtu novog zakona, u prijelaznim i završnim odredbama, piše da će stupanjem zakona na snagu Sabor pokrenuti postupak izbora pravobranitelja za djecu, a mandat ranijeg pravobranitelja trajat će do izbora novog, Milas Klarić drži da se ovime “nedvojbeno omogućuje smjena sadašnje pravobraniteljice koja je imenovana 1. travnja 2014. i čiji mandat traje do 2022.”

    

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DH
dalibor.hren
19:20 02.06.2017.

Pravobraniteljica za djecu traži savjetnike: 25 učenika iz osnovnih škola!? To je granični slučaj!

BA
bakulušić
21:36 02.06.2017.

Najbolje je da "kompetentni" i "kompatibilni" budu imenovani doživotno i da ne moraju podnositi izvješća o radu. Jer, tko je taj koji smije sumnjati? Ako se slučajno i pojave "sumnjive Tome", treba odmah krenuti u proteste po uzoru na onaj od 1. lipnja 2017.

KK
klara.kos.73
20:21 02.06.2017.

pa gospojo ako nisi zadovoljila ne trebaš raditi do kraja manadata nego pedala i biro za nezaposlene. Tako je kod privatnika.Jedino vi na jaslama poreznih obveznika smatrate da ste bogom dani.