U proteklih sedam dana

Policija pojačano kontrolira krše li se epidemiološke mjere, evo što su dosad otkrili

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Policija pojačano kontrolira krše li se epidemiološke mjere, evo što su dosad otkrili
Autori Vecernji.hr, Hina
04.11.2021.
u 11:10
​Policija je na području Splitsko-dalmatinske županije od početka epidemije covida-19 utvrdi​la​ i sankcioniral​a ​ukupno 1474 prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
Pogledaj originalni članak

Kao što je i najavljeno prošloga petka na konferenciji Stožera civilne zaštite, policija pojačano kontrolira poštivaju li se epidemiološke mjere.

Naime, u proteklih sedam dana  čak 10 od 12 ugostiteljskih objekata s područja Splita kršilo je epidemiološke mjere, doznaje se u četvrtak iz splitske policije.

​Policija je na području Splitsko-dalmatinske županije od početka epidemije covida-19 utvrdi​la​ i sankcioniral​a ​ukupno 1474 prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Samo u protekloj godini policija je zbog kršenja epidemioloških mjera kaznu ispisala 518 puta, dok je u prvih devet mjeseci ove godine ​ta brojka skoro podvostručena i iznosi 956.​

​U proteklih sedam dana na području Grada Splita izvršen je ciljani nadzor 12 ugostiteljskih objekata te je kod ​njih deset utvrđeno kršenje epidemioloških mjera. 

​"​Obzirom da je kod ​devet​ objekata nadzor ​obavljen s djelatnicima Državnog inspektorata, ​preuzeli ​su ​daljnje postupanje, dok smo za jedan objekt uputili obavijest Državnom inspektoratu o počinjenom prekršaju (čl. 9A Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti). U navedenom razdoblju na području grada Splita izdano je 138 upozorenja iz članka 47.st.2.t.9 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te dva prekršajna naloga zbog istoga prekršaja, također su izdana i dva prekršajna naloga zbog prekršaja opisanog u čl.47 .st.2 t.8  i jedan zbog prekršaja opisanog u čl. 47. st. 2 t. 11 istog zakona​", za Hinu je rekla glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić​.

Što se tiče drugih gradova i mjesta na području Policijske uprave nadzori objekata se provod​e​ svakodnevno u sklopu redovnih aktivnosti policije, a u ​posljednjih sedam dana zabilježeno je jedno kršenj​e​ epidemioloških mjera i to prekršaj opisan u čl. u čl.47 .st.2 t.8 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

​Policija poručuje da će i dalje kontinuirano i skoro svakodnevno u sklopu redovitih poslova, obzirom na obim i intenzitet ostalih poslova policije, samostalno i u suradnji s Državnim inspektoratom provod​iti nadzore rada ugostiteljskih objekata i to posebno u dane vikenda.

U Sl. Brodu kažnjene tri osobe

I policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod, su jučer prekršajno kaznili tri osobe (u dobi od 48, 58 i 59 godina) jer su unutar čekaonice na željezničkom kolodvoru konzumirali alkoholno piće, pod utjecajem alkohola (u količini od 2.63, 2.07 i 1.61 promila) vikom i galamom narušavali javni red i mir, te nisu nosili zaštitnu masku za lice.

Na području Nove Gradiške, policijski službenici su, također unutar čekaonice željezničkog kolodvora, izdali pisano upozorenje za dvije muške osobe u dobi od 20 i 21 godinu te jednu žensku osobu u dobi od 20 godina. Policajci su utvrdili da su počinjeni prekršaji opisani u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno da počinitelji nisu unutar čekaonice nosili zaštitne maske za lice, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

PU bjelovarsko-bilogorska također je izvjestila o kršenju epidmioloških mjera.

U srijedu 3. studenog u 12.08 sati u Grubišnom Polju, u Ulici Braće Radića pri ulazu u unutarnji prostor benzinske pumpe zatečen je 58-godišnjak kako protivno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ne nosi masku za lice. Istoga dana u 12.30 sati u Velikim Zdencima, na Trgu Kralja Tomislava pri ulazu u unutarnji prostor benzinske pumpe zatečen je 25-godišnjak kako ne nosi masku za lice. 58-godišnjak i 25-godišnjak su počinili prekršaj iz članka 47. stavka 2. točke 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te su im od policijskih službenika izdana usmena upozorenja.

VIDEO Ravnatelj KBC-a Split: Nikada nismo imali toliko teških bolesnika. Dvije su trudnice na intenzivnoj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
09:37 04.11.2021.

Naime mjere prvo krši Stožer i Vlada, dok donose te iste mjere, ne pridržavaju se tih istih mjera. Recimo tijekom uvođenja lock downa Markotić i Capak prvo zatvaraju sve građane da bi zatim hladno rekli kako oni idu na organizirano okupljanje koje su eto prije 2 minute zabranili. Zatim maske štite, pa maske ne štite, pa virus se ovako prenosi pa onako, pa cijepljeni ne mogu oboljeti, pa bolje oboljeti pa se cijepiti i ostale kontradiktorne stvari koje iznosite.

NN
novo nenormalni
10:53 04.11.2021.

to je strašno

SI
sisavac
09:58 04.11.2021.

lako za epidemiološke mjere, nego što smo sa neizdavanjem računa, neplaćanja poreza, pdv-a.. tu ugostitelji šišaju po lijevoj strani naveliko. 3/4 svih usluga im je bez računa...