Stop privatizaciji

J. Berlengi: Premijerko, HEP žele jeftino prodati!

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
J. Berlengi: Premijerko, HEP žele jeftino prodati!
09.02.2011.
u 13:00
U usklađivanju s EU, koje vodi Ministarstvo gospodarstva, ima i elemenata kaznene odgovornosti
Pogledaj originalni članak

Večernji list u posjedu je pisma kojim Jadranko Berlengi, član Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede (HEP), upozorava ministra Popijača i premijerku Kosor da se HEP pokušava razbiti i jeftino prodati, unatoč Vladinu stavu da to javno poduzeće ne ide u privatizaciju!

Tri stranice kritike

Berlengi na tri stranice vrlo oštro kritizira upravo Ministarstvo gospodarstva, pod čijom se palicom provodi usklađivanje hrvatskog energetskog sektora i zakonodavstva s energetskim propisima EU, te navodi kako se to čini na nezamislivo niskoj razini profesionalnosti, što dovodi u opasnost opstojnost HEP-a i energetskog sektora. Berlengi upozorava Popijača i J. Kosor da je Ministarstvo gospodarstva HEP tek u listopadu prošle godine, bez prethodnih konzultacija, obavijestilo o aktivnostima u vezi s usklađivanjem s Trećim paketom energetske regulative te ga pozvalo da se očituje na studiju koju je izradio Ekonerg (o kojoj je Večernji list prvi pisao, kada smo upozorili da se tajno priprema privatizacija HEP-a). Berlengi posebno u pismo upozorava na nezakonitosti koje bi mogle dovesti u pitanje legalnost usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima EU.

– Ministarstvo gospodarstva 25. studenog raspisalo je natječaj za izradu izmjena i dopuna četiriju energetskih zakona, a skandalozno je da su se na taj natječaj kao konzorcij javili Ekonerg, koji je autor studije o usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s Trećim paketom energetskih propisa EU, i recenzent te studije Institut "Hrvoje Požar". Oni su i izabrani za izradu tih zakona iako za taj posao nemaju reference – piše Berlengi.

On se pita zašto Ministarstvo nije samo izradilo te izmjene i dopune zakona, s obzirom na broj zaposlenih i opseg rada. Berlengi Popijaču i J. Kosor piše i to da je nakon javne rasprave, kada se činilo da će se prihvatiti tzv. ITO model prema kojem bi prijenos struje ostao unutar HEP grupe (dakle ne bi se izdvajao iz HEP-a i ta se tvrtka ne bi razbijala), recenzent, tj. ravnatelj Instituta "Hrvoje Požar", predložio kompromisni ITO model. To pak znači, objašnjava Berlengi, da bi se HEP-u dala uvjetna dozvola za taj model, a Vladi bi se dala ovlast da u svakom trenutku može donijeti odluku o promjeni modela, bez pitanja Sabora, a HEP bi u svakom trenutku mogao donijeti odluku o vlasničkom razdvajanju.

To je muljanje

– Dakle, ravnatelj tog instituta sada iznosi novostvoreni stav, oprečan stavovima koje je Institut kojim rukovodi iznio u recenziji. A Ministarstvo gospodarstva odobrilo je taj prijedlog – piše Berlengi. Upozorava kako nijedna zemlja EU nije primijenila hibridno rješenje poput toga te osobno sumnja da bi u EU pozdravili takvo rješenje.

– Siguran sam da bi ga doživjeli kao muljanje s naše strane, što i jest – navodi taj član NO-a. Berlengi piše da studija i recenzija uvjeravaju kako je model prema kojem bi prijenos struje ostao unutar HEP grupe komplicirano i skupo rješenje, što je, tvrdi on, neistina. Vlasničko razdvajanje, uvjerava Berlengi, skuplje je i zahtjevnije rješenje.

– Nadam se da sam vam naveo dovoljno činjenica iz kojih vidite da se u vašem Ministarstvu odvija postupak koji nije u skladu s našim zakonima i Etičkim kodeksom, štoviše, u pojedinim postupanjima ima i elemenata za kaznenu odgovornost. Predlažem da iz procesa usklađivanja s EU odmah isključite sve koji su se stručno i etički kompromitirali, poput Ekonerga i "Požara", u ovoj amaterskoj predstavi – zaključio je Berlengi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

FE
feliks
13:41 09.02.2011.

Hep, Hrvatske šume, Hrvatske vode... sve smrdi po HSS -u.

VA
vatoka
13:11 09.02.2011.

Srušte tu vladu što prije, jer potiho sprema rasprodaju naše budućnosti.

Avatar Ledeni
Ledeni
13:23 09.02.2011.

Eh ,da je više ovakvih časnih ljudi.