Premijerka poručila

J. Kosor: Bez programa oporavka bilo bi neusporedivo gore

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor (1)
Autori luc, LjG
06.05.2011.
u 11:46
Poručila je da nema namjeru razgovarati s nekim preko medija, a najmanje s guvernerom Rohatinskim te pohvalila Vladine mjere oporavka.
Pogledaj originalni članak

Premijerka Jadranka Kosor održala je u Banskim dvorima konferenciju za novinare na kojoj je predstavila mjere koje su dosad provedene programom za gospodarski oporavak te kako bi najavila sljedeće korake na tom putu.

Kosor je već na samom početku konferencije kazala da prezentacija Vladina gospodarskog plana nije odgovor na izjave guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koji je u četvrtak kazao da smo si velikim dijelom i sami krivi što se nalazimo u teškoj gospodarskoj situaciji.

Premijerka je nakon toga detaljno iznijela sva Vladina nastojanja i korake kojima se nastoji potaknuti gospodarska aktivnost, od zakona o javnoj nabavi i ukidanja posebnog poreza do poticanja investicija i smanjivanja birokratskih prepreka ulagačima.

Kazala je i kako je prijedlog promjena teritorijalnog ustroja napravljen, no kako je riječ o odluci za koju je potreban politički konsenzus te kako će se nakon njegova postizanja ići u provedbu teritorijalnog preustroja.

Smanjio se broj nezaposlenih

Među dobre vijesti premijerka je uvrstila i travanjski pad nezaposlenosti, ispod 309.000. U mjesec dana broj nezaposlenih smanjio se za nepunu 21.000, od čega je 7800 nezaposlenih iz evidencije HZZ-a zaposleno na popisu stanovništva.

Premijerka je priznala da se nezaposlenost vratila na razine iz 2003. godine, ali kako je ovo ipak izborna godina nije zaboravila podsjetiti, na kako reče, činjenicu da je 2003. u jednom trenutku broj nezaposlenih dostigao i 415.000.

Odgovarajući na pitanje novinara je li pred Vladu postavljeno pitanje ukidanja valutne klauzule, Kosor je odgovorila da to pitanje nikad nije postavljeno Vladi, a ako bude, Vlada će o njemu raspravljati i donijeti svoj stav.

S Rohatinskim neću razgovarati preko medija

Na pitanje zašto mjere gospodarskog oporavka nemaju utjecaj na "stvarni život" s obzirom na to da nam proizvodnja i dalje pada kao i osobna potrošnja, Kosor je odgovorila kako bi se trebali zapitati kakva bi situacija bila da nisu provedene mjere oporavka.

– Da nema našeg programa oporavka, bilo bi neusporedivo gore – rekla je Kosor.

Zaključila je i da nema namjeru razgovarati s nekim preko medija, a najmanje s guvernerom Rohatinskim, s kojim se, kako kaže, redovito čuje i razgovara o aktualnim pitanjima i problemima.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 659

OB
-obrisani-
12:22 06.05.2011.

Mućko đubre.

PA
patuljčica..
12:43 06.05.2011.

001 Slažem se, ali što ćeš ugledali se u HDZ.

V4
Vladimir12-4
12:16 06.05.2011.

Hajde, nek jedan HDZ-ovac objasni kaj je Jaca rekla, ja ne kuzim. Aha, sad sam se sjetio, znaci da ona nije bila tu..............