Iznijela zahtjeve

Jadranka Kosor: Činim sve da Kerum bude redovitiji u Saboru

Foto: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Jadranka Kosor (1)
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Kosor i Kerum
Foto: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Jadranka Kosor (1)
Foto: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Jadranka Kosor (1)
16.07.2013.
u 11:59
Kosor je najavila i da će njezin Klub tražiti i novu preraspodjelu članstava u saborskim odborima
Pogledaj originalni članak

Ljetna stanka u zasjedanju Hrvatskog sabora trebala bi trajati samo mjesec dana, a trebalo bi uvesti i fiksni dio plaće te varijabilni koji bi ovisio o dolascima zastupnika na sjednice, prijedlozi su Kluba zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika HGS-a koje je danas na konferenciji za novinare iznijela Jadranka Kosor. Iako je, dodaje, svjesna da će takve ideje ostali zastupnici teško prihvatiti, prijedlog oko kraće ljetne stanke njezin Klub uvrstit će u konzultacije oko najavljenih izmjena Ustava u jesen.

 - Predložit ćemo da se na jesen sazove sjednica Predsjedništva Sabora na kojoj će sudjelovati svi saborski Klubovi, tako da se i naš Klub konzultira oko najavljenih izmjena Ustava, jer svatko od nas ima pravo predložiti moguće izmjene, ne samo onu koja se tiče zastarjevanja komunističkih zločina. Jedan od tih prijedloga bila bi i ljetna stanka od mjesec dana, koja je uobičajena i u drugim europskim parlamentima, a ne od dva mjeseca kako je sada – predlaže Kosor te dodaje kako će njezin Klub podržati i izmjene Ustava oko zastarjevanja zločina, iako to i dalje neće riješiti problem u kojem se Hrvatska našla nakon izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU.

- Taj problem da smo nešto promijenili mimo predpristupnih pregovora i nakon ratifikacije našeg pristupnog ugovora i dalje ostaje. Pregovore smo završili i naše obveze su jasno rečene u pristupnom ugovoru, a uvođenje ograničenja na europski uhidbeni nalog na zločine počinjene tek nakon 2002. godine je pitanje i naše vjerodostojnosti – nastavlja Kosor. Upravo zato će njezin klub do jesenskog zasjedanja Sabora predložiti izmjene spomenutog zakona u kojem će ponoviti ono što su i tražili amandmanom koji nije prošao, a to je da se iz njega izbriše sporni datum 7. kolovoza 2002.

- To ćemo tražiti jer jedno je izmjena Ustava kojom ćemo mi to kao riješiti, a sasvim drugo je naš odnos s Europskom komisijom i naša vjerodostojnost kao 28. članica EU – kaže Kosor te dodaje kako se najavljivalo i osnivanje saborskog Povjerenstva kojem bi zadaća bila rasvijetljavanje svih okolnosti oko ubojstva Stjepana Đurekovića, no te su najave sada utihnule, pa će njezin Klub na jesen prikupljati potpise da se ono ipak osnuje.

 Kosor je najavila i da će njezin Klub tražiti i novu preraspodjelu članstava u saborskim odborima, jer neki zastupnici, poput nje, nisu u niti jednom odboru.

- Neposredan povod za to je i osnivanje ovog novog Odbora za europske poslove koji će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih saborskih odbora kojemu je posao i nadziranje rada Vlade. Naime, naš Klub uopće nije obaviješten o tome, nego samo samo pred potvrđivanje tog odbora dobili popis zastupnika koji će u njemu sjediti, a mi mislimo da se takva praksa mora promijeniti. Trebalo nas je barem konzultirati, ako ne i uključiti u njegov rad – komentira Jadranka Kosor koja misli da bi njeno iskustvo bivše premijerke moglo pomoći u radu Odbora koji će nadzirati rad Vlade.

 Novinare je zanimalo, s obzirom da je predložila da se, kako saborske klupe više ne bi bile toliko prazne, zastupnicima uvede fiksni te varijabilni dio plaće koji bi ovisio o dolascima na sjednice, hoće li pokušati utjecati na člana njezinog Kluba Željka Keruma da češće dolazi u Sabor.

- Činim sve da ga potaknem da dolazi redovitije, mislim da će se to popraviti od jeseni – odgovorila je Jadranka Kosor.

>> Jadranka Kosor: Nisam raspoložena za davanje savjeta

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.