Sastanak premijera

Jadranka Kosor: Nisam raspoložena za davanje savjeta

Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Jadranka Kosor: Nisam raspoložena za davanje savjeta
15.07.2013.
u 12:24
Brzina, odlučnost i hrabrost moraju biti okvir za djelovanje svake vlade, pogotovo u krizi, poručila je Kosor
Pogledaj originalni članak

Bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da ne treba pridavati nikakvu osobitu važnost sastanku bivših premijera koji bi se u četvrtak trebali okupiti u Banskim dvorima zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem.

– Mislim da je dobro da se premijer i bivši premijeri sastanu i razgovaraju. Uvijek je dobro razgovarati i na taj način graditi mostove. Izvorna ideja bila je da se sastanu bivši premijeri na ručku ili večeri i onda je, za tom večerom 30. lipnja, na kojoj su bili svi bivši premijeri, osim onih koji iz objektivnih razloga nisu mogli doći, dogovoren takav susret i onda je bilo rečeno da bi bilo dobro pozvati i aktualnog premijera. Kad mu je to predočeno, on je pozvao nas da se nađemo u Vladi. Vjerujem da ćemo razgovarati o svim relevantnim političkim, ali prije svega gospodarskim temama, s obzirom na krizu u kojoj se nalazimo. Vjerujem da ćemo imati prilike ponešto reći o tome kako mi gledamo na trenutačnu situaciju, i gospodarsku i političku – uvjerena je Kosor koja nije sigurna hoće li na susretu biti prostora da bivši premijeri daju savjete aktualnom premijeru.

– Nisam raspoložena za davanje savjeta, mogu govoriti samo o svojim iskustvima. Vjerojatno ćemo doći do toga što mislimo o pojedinim pitanjima. Hrvatska bilježi pad BDP-a, a pred nama je donošenje proračuna za 2014., prvog otkako smo punopravna članica EU. Očekujem da će se veći dio razgovora voditi oko činjenice da su pred nama postavljene nove zadaće, kao članice EU, osobito oko fiskalne odgovornosti i kako smanjiti deficit u ovoj situaciji i održati realan državni proračun – tvrdi Kosor koja će, kaže, osobno inicirati razgovor na koji ćemo način koristiti ono što nam članstvo u EU pruža – korištenje fondova i europskog proračuna.

– Brzina, odlučnost i hrabrost moraju biti okvir za djelovanje svake vlade, pogotovo u krizi. Mi smo neki dan raspravljali o izvršenju proračuna za 2012., uspoređivali su se makroekonomski pokazatelji iz 2011., koji su bili bolji, a godina je završena s nulom, odnosno blagim rastom. Na tom sastanku bit će premijeri s velikim iskustvom, neki od njih bili su ratni premijeri, u drukčijem sustavu, ali s golemim iskustvom. Za premijera i Vladu važno je znati slušati, ali i znati čuti, a katkad i poslušati – zaključila je bivša premijerka.

>>Bivši premijeri na ručku s Milanovićem u Vladi

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.