IZBORNI REPOVI Bivša predsjednička kandidatkinja HDZ-a ogorčena zbog prozivanja za milijun uplaćen na osobni račun za troškove kampanje

Jadranka Kosor: Nisam uzela ni lipe

17.07.2005.
u 14:18
Pogledaj originalni članak

- Nisam uzela ni lipe i nadam se da će mi vjerovati barem djeca koja su s tog računa dobila novac - rekla je jučer potpredsjednica Vlade i zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor, posve shrvana medijskim kritikama zbog toga što je novac za naknadu troškova u dvama izbornim krugovima prenesen na njenin račun.

Takva je, naime, bila odluka stranke, a Kosorovu je o tome obavijestio šef izborne kampanje Ratko Maček.

550 tisuća na računu
- Sa strankom je dogovoreno i da novac dođe u ruke onima kojima je najpotrebniji - tumači potpredsjednica Vlade, toliko ogorčena medijskim napisima da je možda požalila i zbog samog sudjelovanja u izbornoj kampanji. Prema jučerašnjem raspoloženju Jadranke Kosor, nije isključeno da će već u ponedjeljak preostali iznos sa svog računa prebaciti na račun stranke.

Prema Zakonu o predsjedničkim izborima i posebnoj Vladinoj odluci, kandidat koji dobije najmanje 10 posto glasova, ima pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u svakom izbornom krugu po 500 tisuća kuna.

Obrazlažući odluku stranke da novac bude isplaćen kandidatkinji te stranke, a ne samoj stranci, glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček poziva se upravo na formulaciju iz toga zakona i odluke Vlade o utvrđivanju visine naknade troškova izborne promidžbe.

- Zakon nalaže da novac ide kandidatu, a ne stranci - rekao je jučer Maček. Jadranka Kosor dobila je po toj osnovi dva puta po 500 tisuća kuna. - Od ukupno milijun kuna, na računu je ostalo još 550 tisuća - kaže potpredsjednica Vlade.

Četvrtinu tog novca, odnosno 250 tisuća kuna, Jadranka Kosor je još u siječnju donirala Marku i Lani Domini, djeci Zorana Dominija. Domini je ubijen u studenome 1999. godine u mafijaškom obračunu na zagrebačkom Cvjetnom trgu kao slučajni prolaznik.

Njegova supruga Ankica Domini umrla je potkraj prošle godine nakon iznenadne bolesti od plućne embolije, a mala djeca ostala su bez oba roditelja. Oko 250 tisuća kuna otišlo je za pomoć djeci koja su stradala od mina.

Jadranka Kosor kaže kako namjerava oko 150 tisuća kuna uplatiti Onkološkom odjelu Dječje bolnice u Klaićevoj te na nekoliko drugih adresa za koje se smatra da im je novčana pomoć najpotrebnija.

- Da sam se htjela osobno okoristiti tim novcem, barem bih ga oročila, a ne bih od ožujka stajao kao ulog po viđenju - kaže Jadranka Kosor, ogorčena i time što se nagađa da je zaradila na kamatama.

Stranački novac
- Pohvalno je što je Jadranka Kosor polovicu novca donirala u humanitarne svrhe i nadam se da će ona tako postupiti s preostalim iznosom. Međutim, smatram da država taj novac daje kako bi kandidatima, odnosno strankama, nadonkadila troškove iz predsjedničke kampanje, pa i stranke trebaju taj novac koristiti namjenski.

Stranka u ovom slučaju mora odlučiti kako će upotrijebiti taj novac, ali Vlada ga ne daje kao osobnu nagradu kandidatu - kaže profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Josip Kregar.

Jedan od bliskih suradnika u kampanji Jadranke Kosor, Mate Radeljić, koji je u međuvremenu prešao Glavašu, kaže da nije upoznat s financiranjem te kampanje i da se više bavio organizacijskim poslovima.

I on smatra da taj novac pripada stranci, a ne osobno kandidatu, ali ako je stranka odlučila da Jadranka Kosor taj novac donira u humanitarne svrhe, on u tome ne vidi ništa sporno.

Pogledajte na vecernji.hr