Kosor o 2 godine u EU:

Moramo ponovno raditi na zajedništvu i konsenzusu kakav smo imali oko ulaska u EU

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Moramo ponovno raditi na zajedništvu i konsenzusu kakav smo imali oko ulaska u EU
01.07.2015.
u 15:04
- Moramo mijenjati način ponašanja i drugačije raditi. Trebamo imati malo više optimizma i samopouzdanja, jer imamo priliku svake godine do 2020. godine iz europskih fondova povući 11 milijardi kuna – zaključila je Jadranka Kosor.
Pogledaj originalni članak

U povodu druge godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, nezavisna saborska zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor iskoristila priliku da podsjeti koliko su dugi, teški i mukotrpni bili pretpristupni pregovori za Hrvatsku, te kako je unatoč tome zahvaljujući općem konsenzusu kojeg danas više nema Hrvatska ipak zatvorila sva poglavlja i ušla u EU. Ulazak u EU za Hrvatsku je bio zadnji veliki strateški cilj, podsjeća. Mnogi detalji iz tog razdoblja su danas zaboravljeni, primijetila je Kosor. 

- Naši pregovori s EU su bili najduži i najteži, to i čelnici Europske komisije stalno podsjećaju. Morali smo otvoriti i zatvoriti 35 poglavlja, i ono najteže je bilo poglavlje 23. Iako su još u travnju 2011. postojali signali da nećemo zatvoriti pregovore u tom poglavlju te da ćemo čekati još 10 godina da uđemo u EU, mi smo već u lipnju konačno završili pregovore – podsjeća Kosor. Zaboravilo se, dodaje, i da je Hrvatska pregovore završavala u najtežem trenutku za EU koja je bila uzdrmana krizom, kada je malo tko bio zainteresiran da Hrvatska postane 28 članica. 

- Tada je bilo teško završiti pregovore, ali uspjeli smo jer smo svi radili zajedno i u ključnim stvarima nismo jedni drugima podmetali klipove. Čini mi se da dio političara želi jačati euroskepticizam, i iako EU nije savršena, vjerujem da je ona ipak najbolje rješenje za nas i bilo bi nam puno teže izvan EU - kazala je Kosor koji bi voljela da se ponovno podigne razina zajedništva i da budemo uspješniji u povlačenju novca iz europskih fondova. - Sve smo to uspješno riješili, no, nažalost dvije godine članstva i nismo baš iskoristili, nismo iskoristili potencijale da na jedan uloženi euro povučemo tri iz europskih fondova. Čini mi se da smo od ulaska počeli ići unatrag, da se ne poštuju usvojeni europski standardi – tvrdi Jadranka Kosor ukazujući na sve lošije stanje u medijima i u pravosuđu. 

- Na medije i novinare se vrše pritisci, nezamislivi u vrijeme pristupnih pregovora, a i u pravosuđu se ne poštivaju standardi pa se često govori o političkim progonima. Trebali bi reagirati DORH i USKOK i otkloniti takve sumnje. Ustavni sud ponaša se kao neka vrsta vrhovnog arbitra, primjerice u odluci o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina – nastavlja Kosor koja smatra da konačno treba prionuti poslu.

- Moramo mijenjati način ponašanja i drugačije raditi. Trebamo imati malo više optimizma i samopouzdanja, jer imamo priliku svake godine do 2020. godine iz europskih fondova povući 11 milijardi kuna – zaključila je Jadranka Kosor.

>> 'Bilo bi nam bolje da je Vlada znala povući novac'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

LA
LaurenceofArabia
15:39 01.07.2015.

Jedva cekam izbore da ova konacno postane nebitna. Pa neka onda lupeta po Twitteru koliko hoce.

CC
Chicago Chicago
15:35 01.07.2015.

Nevidim razloga zasto bi se pravio koncenzus sa kriminalcima?

DU
Deleted user
16:25 01.07.2015.

Pristupni ugovor je zaokružila Kosorica. Nju je HDZ izbacio iz stranke iako je poslije Tuđmana najzaslužnija osoba hrvatske nove povjesti. Inače bi kao što ste napisali bili zapadni balkan. Kosor uvela doušnika u stranku i on je izbaci. Mnogi su stranku danas napustili. Doušnik je od HDZ-a napravio tajnu agenturu koja ne obavještava. Uništio HDZ a poziva se na Tuđmana. Tko mu to dozvoljava? Mnogima je ta stranka kao i meni koji su glasali za HDZ sad odvratna. banditska... sve sami šverceri...tako ne... i predsjednica im je okrenula leđa..