Čistka u klupama

Jadranka Kosor odriče se pola HDZ-ovih ljudi iz Sabora

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
jadranka kosor
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
'13.07.2010., Markov trg, Zagreb - Redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Ministar financija Ivan Suker i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
\'unutrasnja....zagreb.....01.07.2009. vlada - ispred vlade, premijer ivo sanader podnio ostavku / ivan jarnjak Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
\'unu...zgb...19.09.2007. vlada rh-marina matulovic-dropulic snimio:boris scitar\'
Foto: Pixsell
luka bebić (1)
28.04.2011.
u 12:10
Predsjednica HDZ-a stranku planira preuzeti preko kluba zastupnika, a već je najavila i da će na listi biti 30 posto članova stranačke mladeži.
Pogledaj originalni članak

Predizborna je godina pa, iako se još ne zna datum izbora, u strankama vlada nervoza i vrije. Pitanje svih pitanja postaje tko će uopće biti na stranačkim listama, poglavito na izglednim mjestima za ulazak u Sabor. Budući da uža stranačka vodstva gotovo u svim strankama određuju položaj pojedinaca na listama, nije nimalo čudno što su mnogi uspavani i neaktivni saborski zastupnici, u skladu s klijentelističkim modelom, počeli ubrzano povećavati vrijednost vlastitih dionica kod stranačkog vodstva.

Najživlje je u HDZ-u čijih se 65 zastupnika s pravom pita tko od njih više neće grijati saborske klupe. Naime, nije tajna da će Jadranka Kosor kroz klub zastupnika pokušati preuzeti stranku i već je najavila da će na listama biti 30 posto članova stranačke mladeži. Uostalom, dobar broj HDZ-ovih zastupnika postali su to zbog prijateljstva s bivšim predsjednikom Ivom Sanaderom.

Neki od njih poput Luke Bebića, koji je bio zastupnik u svih šest saziva Sabora, sami su najavili odlazak u mirovinu izbjegavši tako i eventualan pokušaj aktualnog stranačkog vodstva da ih ponizi.

Rješava se sanaderovaca


I bivši ministar kulture Božo Biškupić najavio je povlačenje u mirovinu poslije isteka ovog mandata, kao i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a dr. Andrija Hebrang koji je najavio povlačenje iz politike pošto je shvatio da je ostao u manjini. No Mario Zubović, Bianca Matković, Jerko Rošin, pa i Vedran Rožić, koji su ostali u bliskim odnosima sa Sanaderom, teško mogu očekivati da će biti uopće na listama HDZ-a, a kamoli na izglednim mjestima jer unatoč svemu nisu se željeli odreći Sanadera.

Iako su se odrekli Sanadera, na još jedan mandat u Saboru teško mogu računati i bivši ministri Berislav Rončević, Marina Matulović-Dropulić i Branko Vukelić jer se uz njihova imena ili resore kojima su bili na čelu vežu afere, ali i zastupnik Živko Nenadić. I nekad istaknuti čelnik slavonskog HDZ-a, Dragan Kovačević, koji je u međuvremenu pao u nemilost, teško može računati na još jedan saborski mandat. Teško će i na listi za dijasporu ponovno biti Dragan Vukić i Ivan Bagarić te Rade Bošnjak i Ivo Andrić. Ne samo zato što je broj zastupnika s liste za dijasporu sveden na tri već i stoga što se često spomenutim zastupnicima prigovaralo da su rijetko zastupali interese Hrvata u BiH u Saboru.

Među onima koji će najvjerojatnije biti izvan izglednih mjesta za ulazak u Sabor ili uopće neće biti na listi jesu Milivoj Škvorc, Ivan Škaričić, Petar Selem i Boris Matković, ali i Karmela Caparin, Perica Bukić i Stjepan Fiolić te Mato Bilonjić. Neki od njih stoga što su bili i ostali bliski Sanaderu, a neki jer su kao zastupnici bili neaktivni i gotovo nečujni.

S prvih mjesta na listama bit će maknuti Ivan Šuker i Ivan Jarnjak i to više nije nikakva tajna. Samo je pitanje hoće li se stranka posve odreći njihovih usluga pa ih neće staviti ni na izgledna mjesta na listama kako bi ušli u Sabor. Jarnjak je bio glavni tajnik HDZ-a u vrijeme Sanadera.

Tu je još jedna skupina zastupnika HDZ-a u koju spadaju Goran Marić, Dubravka Šuica i Nedjeljka Klarić. Još se ne zna hoće li se spomenuti trojac naći na izglednim mjestima na listama HDZ-a. Nije tajna da je Marić ne tako davno jedva izbjegao smjenu s mjesta šefa Odbora za financije, a stranački je vrh bjesnio na njega kad je javno kritizirao guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.

Rebić ne priznaje stegu

Bivša gradonačelnica Dubrovnika i danas čelnica gradskog HDZ-a u Dubrovniku D. Šuica u nemilosti je gubernatora HDZ-a za jug Hrvatske Frane Matušića. Poseban je slučaj stari hadezeovac Niko Rebić, nekad načelnik Vrlike, poznat po tome što ne priznaje stranačku stegu. Ne tako davno Rebić je, kad se Sanader nakratko bio vratio u saborske klupe prije bijega u Austriju i kad su ga svi izbjegavali, izjavio kako će uvijek s bivšim premijerom popiti kavu, čak i ručati, ali da mu nikad više ne bi dopustio da ga vodi.

Cijeli popis hadezeovaca koji bi mogli ostati bez zastupničke klupe u Saboru pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 203

Avatar Rambo
Rambo
13:03 28.04.2011.

DaBogda....im djeca...........za Partizan...navijala

VE
velikazmija
13:43 28.04.2011.

opa bato -- ja to gledam kao kad stupiš u loš brak i progledaš--- ja to tako vidim i znam da poslije toga se više ne ženiš---- i što misliš da ne radi dobro --. ja mislim da je ok-----

OB
-obrisani-
17:14 28.04.2011.

Najživlje je u HDZ-u čijih se 65 zastupnika s pravom pita tko od njih više neće grijati saborske klupe ... ako bude razuma 64...onaj jedan neka ostane u Saboru,tek toliko da se svijetu mozemo opet malo krciti kako imamo fenomenalnu demokraciju