Otkrivena tajna

Jajolika komora krije tajnu nepobjedivosti Novaka Đokovića

Foto: PA/Pixsell
novak đoković (1)
Foto: VL
cvac
Foto: AFP/Pixsell
novak đoković (1)
29.08.2011.
u 23:25
Tajnom oružju ime je CVAC pod, koji uz pomoć računalno upravljanih ventila simulira uvjete jako velikih nadmorskih visina
Pogledaj originalni članak

Amerikanci tvrde da su otkrili tajnu nepobjedivosti prvoga tenisača svijeta, Srbina Novaka Đokovića. Ni naporni treninzi, ni nova bezgluteinska prehrana, ni posebni ulošci za tenisice nisu pravi razlozi Đokovićeve nedodirljivosti. Kako tvrdi The Wall Street Journal, ključ uspjeha Novaka Đokovića je u tajnom oružju pod imenom CVAC pod, odnosno visokotlačnoj komori koja uz pomoć računalno upravljanih ventila i vakuumskih pumpi simulira uvjete identične onima na velikim nadmorskim visinama. Boraveći u jajolikoj komori dolazi do stiskanja mišića u ritmičkim razmacima, čime se krv jako obogaćuje kisikom.

Stroj koji stoji 75.000 dolara proizvela je jedna kalifornijska tvrtka. Navodno se vježbanjem po 20 minuta tri puta tjedno mogu povećati atletske performanse kroz poboljšanu cirkulaciju i povećanje broja kisikom bogatih crvenih krvnih stanica. Stroj uklanja mliječnu kiselinu, a potiče i obnovu matičnih stanica.

– Mislim da mi zaista pomaže. To je veoma zanimljiva tehnologija, kao svemirski brod – kazao je Đoković.

Do sada je proizvedeno 20 takvih komora. Djelotvornost sofisticiranog uređaja potvrđuju i drugi vrhunski sportaši. Bivši američki olimpijski hrvački trener Bob Anderson, motokrosist Ivan Tedesco i biciklist George Vargas rekli su da koriste CVAC pod i uvjereni su da im jako pomaže.

Jajoliku komoru ne koriste samo sportaši. Glasnogovornica Axla Rosea potvrdila je za WSJ da i poznati roker, vođa i pjevač sastava Guns ‘n’ Roses ima istu komoru kao i Novak Đoković, tenisač koji je u ovoj godini izgubio samo jedan meč.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DA
dad
00:00 30.08.2011.

Dobra reklama Djole,koliko su ti platili da to reklamiras?Sad ce porasti prodaja.

OR
ordinaryhandsome
01:03 30.08.2011.

Ma kakva f*** jaje komora .. Novak je zdrav, čist u glavi, vidi se po ponašanju da je neopterećen tuđim razmišljanjima, neopterećen \"pod mus\" pobjedama i uživa u onome što radi. Vuk samotnjak je na terenu jer je jednostavno ono što jest. Ono što radi nije mu teret i muka već zabava, a taj elan je uvijek recept za uspjeh.

MR
mrvecdam
02:43 30.08.2011.

pavel1001 -i tebe bi trebalo u \"komoru\"