Znat će sve o putnicima

Jakovčić: Nakon Pariza trebamo zajedničku tajnu službu u Europi

Foto: Reuters/PIXSELL
mimohod pariz
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Ivan Jakovčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Biljana Borzan
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Andrej Plenković
14.01.2015.
u 19:00
Naša politička grupa bila je protiv takvih načina kontrole, no moramo spriječiti nove napade, kaže Borzan
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu spremni su podržati novu europsku direktivu koja bi obvezala sve aviokompanije da sa sigurnosnim službama zemalja u koje slijeću ili iz kojih polijeću dijele privatne podatke o svim putnicima u zrakoplovu. Prijedlog te direktive srušen je u nadležnom Odboru za građanske slobode EP-a u proljeće 2013., prije punopravnog članstva Hrvatske u EU, jer su socijalisti, liberali i slični zastupnici imali primjedbe na kršenje privatnosti koje takva direktiva teoretski može sa sobom donijeti. No, nakon terorističkih napada prošloga tjedna u Parizu, mnogi zastupnici u Europskom parlamentu razmišljaju drukčije.

Pučani bez dvojbe

– Naša politička grupa socijalista i demokrata bila je protiv takvih načina kontrole dok god ne budemo sigurni da je zaštita podataka na najvišoj razini. No, napadi u Parizu tjeraju na razmišljanje i tjeraju na akciju. Moramo pokušati spriječiti buduće napade – kaže SDP-ova Biljana Borzan.

Direktiva je poznata po engleskoj kratici PNR, koja označava podatke o imenu putnika, ali podaci nisu samo ime i prezime. Uključuju i podatke o planu čitavog putovanja, tako da kad osoba poleti iz Zagreba za Frankfurt a krajne odredište mu je, primjerice, glavni grad Jemena Sana’a onda bi hrvatske tajne službe mogle automatski dobiti takvu informaciju. Podaci uključuju i kontakt adresu putnika, e-mail, način plaćanja karte i slično.

Europarlamentarka Ruža Tomašić, inače bivša policajka, planira glasati za usvajanje PNR direktive.

– Prijetnja terorizma je jača nego ikad prije i potrebna je stroga kontrola. Ali treba pronaći način da se prikupljeni podaci ne zloupotrebljavaju. Podržat ću ovu direktivu jer radijee bih da me pregledavaju dvije minute duže na aerodromu, ili da se vlastima otkriju podaci o mome putovanju, nego da neki terorist prođe nezapaženo – kaže Tomašić.

HDZ-ov Andrej Plenković kaže kako se europski pučani zalažu za usvajanje direktive i žele da Odbor za građanske slobode što prije ponovo glasa o prijedlogu.

– Ključno je pitanje koliko će prikupljeni podaci ostati pohranjeni. Prema sadašnjem prijedlogu Komisije, to je 30 dana nakon leta, nakon čega moraju biti kodirani, odnosno anonimni do isteka pet godina – kaže Plenković. Kodirani podaci smjeli bi biti dekodirani, odnosno ne više anonimni, samo ako se naknadno pojavi sumnja da je netko terorist ili ako se otvori konkretna istraga.

Ipak, neki zastupnici u EP-u poput njemačkog zelenog Jana Philippa Albrechta smatraju da pristup kojim ide ova direktiva stvara lažan dojam o sigurnosti građana. Prikupljanje podataka direktivom o PNR-u ne bi, smatra on, spriječilo napade u Parizu jer su teroristi koji su taj napad izveli već bili poznati tajnim službama.

– Umjesto stvaranja neučinkovite mreže kojom se žele uhvatiti svi zračni putnici, sigurnosne službe trebaju razmjenjivati podatke koje već imaju o sumnjivim osobama – kaže Jan Philipp Albrecht.

Delikatno pitanje

Ivan Jakovčić (IDS), jedan od dvojice Hrvata u klubu zastupnika europskih liberala, sklon je tome da se pojača suradnja nacionalnih službi u EU.

– Često vidimo da europske tajne službe znaju za teroriste, ali ne razmjenjuju dovoljno informacije o njima. Očito će trebati razmišljati o bliskoj suradnji, pa i o zajedničkoj europskoj sigurnosnoj službi – kaže Jakovčić.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk jučer je u Strasbourgu pozvao sve europarlamentarce da podrže europsku direktivu o PNR-u.

– Znam da je to delikatno pitanje. Ovaj Parlament je s pravom igrao ozbiljnu ulogu u obrani sloboda europskih građana. Ali također vas tražim da pomognete zaštititi sigurnost onih koji su vas izabrali – apelirao je Tusk.

Bugarske vlasti jučer su objavile da su uhitile francuskog državljanina po imenu Fritz-Joly Joachim (29) koji je tražen zbog navodne povezanosti s jednim od napadača na Charlie Hebdo u Parizu. Bio je na putu za Tursku.

>> Kako će EU odgovoriti na terorističke napade u Parizu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

DU
Deleted user
19:07 14.01.2015.

Jakovcic bi tajnu sluzbu??? Ha, ha, ha, evo mu prilike za rehabilitaciju UDBE!!! PLJUC

KR
krka
19:20 14.01.2015.

ovaj puta nije samo napušen već, napušen i pijan

DU
Deleted user
19:25 14.01.2015.

naravno....radna mjesta nam netrebaju.radije idemo stvarati svijet jamesa bonda.