Svađa oko Istre

Jakovčić objasnio zašto se upustio u 'okršaj' s unukom Benita Mussolinija

Foto: Youtube
Jakovčić Mussolini
11.02.2015.
u 16:15
– Bio sam vrlo neugodno iznenađen jučerašnjom intervencijom zastupnice Alessandre Mussolini i svime što je rekla – kazao je Jakovčić
Pogledaj originalni članak

IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić danas je prokomentirao svoj jučerašnji "obračun" s unukom talijanskog diktatora Benita Mussolinija, Alessandrom Mussolini, u Europskom parlamentu.

– Bio sam vrlo neugodno iznenađen jučerašnjom intervencijom zastupnice Alessandre Mussolini i svime što je rekla – kazao je Jakovčić. Podsjetimo, Mussolini je jučer kazala da talijanska manjina pred Vijećem Europe traži nove pregovore između Italije, Slovenije i Hrvatske o Rimskom sporazumu koji je formalno izvan snage te podsjetila na stradanje talijanske manjine na našim prostorima krajem Drugog svjetskog rata.

"Revizija Rimskih sporazuma je potpuno neprihvatljiva"

– Najava zastupnice Mussolini da se traži revizija Rimskih sporazuma potpuno je neprihvatljiva. Jer to je, na prvom mjestu, štetno za naše građane talijanske nacionalnosti koji bi tada došli u fokus političara koji im ne žele dobro – istaknuo je Jakovčić te ponovio da Talijani danas u Istri uživaju sva prava. Pohvalio se da je za to zaslužna politika koju je on vodio, uz ljude koji su je podržavali.

– Dovoditi danas na takav način u pitanje stanje u Istri je vrlo, vrlo loše i zbog toga sam odmah reagirao – objašnjava Jakovčić te dodaje da je veliko postignuće što Talijani u Istri imaju tako visoku razinu prava.

– To je prava europska vrijednost – ističe Jakovčić te dodaje da će podržati svako proširivanje prava bilo koje manjine. – A način na koji se ovdje u Europskom parlamentu to pokušalo progurati za mene je potpuno neprihvatljiv – zaključuje Jakovčić.

>>Jakovčić unuci diktatora: Gospođo Mussolini, znate li da je Istra dvojezična?

>>Jakovčić: Nakon Pariza trebamo zajedničku tajnu službu u Europi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

ZA
Zahumlje
16:43 11.02.2015.

Istra je uvijek bila Hrvatska i ostat će.

B2
bokida 2
16:59 11.02.2015.

Ti ćeš podržati prava manjina i kad budu imali veća od tebe. Možeš si tu svoju demokraciju zadjenut za šešir.

Avatar Idler 3
Idler 3
16:42 11.02.2015.

Jakovci, a zakaj joj se nisi pohvalil kolko Istrijana prima fašističke mirovine...tvojom zaslugom. Mogel si ju priupitat kolko su njeni dtagi fašisti pobacali Hrvata u fojbe prije neg su poraženi. Mogel si bilo kaj drugo reć o reviziji ovog il onog mjesto dvojezičnosti ali ah....nije li osnivač IDS-a redovito ručal s njenim istomišljenicima 90-ih ???