Ozbiljno upozorenje

“Jama Sovjak je ekološka bomba koju treba hitno sanirati”

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
“Jama Sovjak je ekološka bomba koju treba hitno sanirati”
14.10.2010.
u 15:07
- Ministarstvo zaštite okoliša i jedinice lokalne samouprave kojih se problem Sovjaka itekako tiče “spavaju zimski san”, kaže V. Bezjak.
Pogledaj originalni članak

Iz Građanske udruge Smokvarijska lista još su jednom upozorili na opasnost odlagališta tekućeg opasnog opada jame Sovjak u Viškovu pokraj Rijeke.

- I nedavno smo upozorili na ekološku bombu Sovjak gdje je u krašku jamu ubačeno najmanje 250 000 kubičnih metara opasnog tekućeg otpada. Jama sadrži oko 100 000 kubičnih metara otpada, a preostalih 150.000 ušlo je u podzemlje. Upozorili smo i da se površina tekućeg otpada spustila za otprilike jedan metar što ukazuje da opasni otpad i dalje ulazi u podzemlje. Zadnjih mjeseci dogodilo se i nekoliko potresa, a kod posljednjeg koji se dogodio 11. listopada utvrdili smo da se razina opasnog otpada spustila za dva metra, što dokazuje da se događa ono što smo prognozirali - kazao je danas na susretu s novinarima Veljko Bezjak, predsjednik Smokvarijske liste.

Bezjak dodaje kako je, unatoč njihovim obrazloženjima i kvalitetnoj argumentaciji, očigledno da Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kao i jedinice lokalne samouprave kojih se problem Sovjaka itekako tiče “spavaju zimski san” i “vjerojatno čekaju da se katastrofa dogodi, pa da onda traže krivca”. Iz udruge stoga pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša da žurno istraži što se događa na Sovjaku i pokrenu sanaciju, a Primorsko-goransku županiju, Grad Rijeku, Grad Opatiju i Općinu Viškovo da na njihovo upozorenje reagiraju i traže odlučne mjere od države.

Informacije o sanaciju Sovjaka koje imaju u Smokvarijskoj listi dodatno ih uznemiruju. Naime, kompletan sadržaj opasnog otpada mora se iz jame izvući, dio iskoristiti kao energent, a dio neutralizirati i deponirati kao neopasan otpad. Postrojenje za neutralizaciju otpada sagradit će se na lokaciji između Viševca i Sovjaka, a sanacija treba započeti u 2012./2013. godini i trajat će sedam godina. Članove udruge posebno brine informacija o neutralizaciji otpada u postrojenju koje bi trebalo biti podignuto u neposrednoj blizini obiteljskih kuća i pitaju tko im može jamčiti da neće doći do zagađenja zraka, mogućih eksplozija plinova. Stoga traže da se ono locira dovoljno daleko kako ne bi ugrožavao mještane koji žive uz Sovjak i Viševac.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.