Zapela sanacija

Jama Sovjak prijeti zagađenjem Kvarnerskog zaljeva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
sovjak (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
sovjak (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
sovjak (1)
20.08.2013.
u 11:43
Udaljena svega tri kilometra zračne linije od mora, jama je ozbiljna prijetnja zagađenju Kvarnerskog zaljeva.
Pogledaj originalni članak

Iako su informaciju o pripremi sanacije jame Sovjak od Ministarstva zaštite okoliša i prirode zatražili još u srpnju, Građanska udruga "Smokvarijska lista" iz Viškova još čeka odgovor. "Smokvarijska lista" već godinama upozorava na opasnost jame Sovjak koja se nalazi na širem riječkom području. Udaljena na svega tri kilometra zračne linije od mora, jama je ozbiljna prijetnja zagađenju Kvarnerskog zaljeva, upozoravaju u Smokvarijskoj listi i izražavaju zabrinutost zbog nepoduzimanja konkretnih mjera za njezinu sanaciju.

Budući da odgovora iz ministarstva nema, sumnjaju da je i najnoviji pokušaj sanacije zapao, kako vele, u teškoće "hrvatskih administrativnih bespuća i osobnih interesa". Prateći kretanje nivoa opasnog tekućeg otpada jame Sovjak "Smokvarijska lista" je utvrdila kako godišnje varira približno jedan metar. Tvrde kako se u zimskom periodu nivo opasnog tekućeg otpada diže, dok u ljetnom periodu pada, stoga zaključuju da je dizanje nivoa zimi posljedica kišnog perioda, a ljeti pad nivoa uzrokuje pad nivoa podzemnih voda i isparavanja.

Temeljem navedenog, može se zaključiti da godišnje približno 5 tisuća kubika zauljenih voda dodatno zagađuje podzemlje uz pojavu tih voda na moru, što nikoga ne zabrinjava. U periodu dok se Sovjak koristio, u podzemlje je ušlo oko 125 tisuća kubika opasnog tekućeg otpada, dok je u zadnjih 20 godina dodatno ušlo oko sto tisuća kubika zauljenih voda, kaže Veljko Bezjak, predsjednik "Smokvarijske liste". Brine ih i štetan utjecaj isparavanja opasnog tekućeg otpada, štetnog za ljude koji žive oko Sovjaka. U "Smokvarijskoj listi" pitaju što odgovorne institucije RH uopće čine kao bi zaštitile građane. Uvijek su spremni, ističu, zataškati sve opasnosti jame Sovjak, a sve kako bi se zaštitili od mogućih tužbi ljudi čije je zdravlje ugroženo.

>> S odlagališta Viševac odvezena posljednja bala smeća

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.