PODJELA Raskol unutar županijskog HSS-a

Jambo i Ivo Mujo u sukobu zbog HDZ-a

03.11.2008.
u 13:50
Pogledaj originalni članak

DUBROVNIK – Metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo ponovno se našao na političkom raskrižju, i to zbog pristupa predstojećim lokalnim izborima.

Opet nezavisni
Naime, budući da je županijski šef HSS-a Ivo Mujo, ujedno i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, bliži HDZ-ovcima Franu Matušiću i Branku Bačiću, a Jambo skloniji nastavku koalicije sa SDP-om i HNS-om, moglo bi ponovno doći do raskola u stranci.

Na nedavnom glavnom odboru stranke u Zagrebu kritiku na Muja i vodstvo županijskog HSS-a uputila je i županica Mira Buconić, a sličan je stav imao i Jambo u izjavi za lokalne medije. Stoga je izgledno da Jambo, koji je poniženi HSS doveo “preko noći” na vlast u Županiji, ponovno u političku borbu krene kao nezavisni kandidat.

To je do sada učinio dva puta – prvi put u Metkoviću prije desetak godina te onda koalirao s HDZ-om i ušao u njega. Nakon razlaza s HDZ-om, Jambo kao nezavisni kandidat osvaja izbore u Metkoviću, a potom i u Županiji. HSS je na redovnim izborima 2005. godine, zbog opstrukcije samih članova stranke protiv Marinka Filipovića, doživio debakl te nije čak ni prešao izborni prag.

Jambo se s nezavisnom listom najprije udružio s HDZ-om Frana Matušića, a nakon raskola i ponovljenih izbora s deset nezavisnih vijećnika prelazi u HSS- ta stranka najednom postaje vodeća u vladajućoj koaliciji.

Na parlamentarnim izborima Jambo, kao jedini HSS-ovac s obale, uspijeva osvojiti saborski mandat. Ipak, njegova želja da i u državi bude ista koalicija kao u Županiji nije se ostvarila pa je do sada tek jednom progovorio u saborskoj klupi.

Nakon Sabora Jambo je doživio prvi poraz i to u utrci za regionalnog povjerenika stranke. Pobijedio ga je dotada široj javnosti nepoznati Karlo Đurašić, također državni tajnik. Jambo je pri lobiranju za regionalnog povjerenika očekivao veću podršku Muja, a s obzirom na to da je ona izostala, došlo je do prvog ozbiljnijeg sukoba.

Moguć raskol
Od tada tenzije rastu. Pritom ne treba zaboraviti ulogu bivšega gradonačelnika Vida Bogdanovića, “sive eminencije” HSS-a u Gradu, koji je uvijek bio protiv Jamba. Znajući nepredvidivost Jamba, očito je kako do izbora može doći do potpunog raskola u stranci.

Pogledajte na vecernji.hr