Plenković u Češkoj

Jandroković ide u Kinu, sastat će se s čelnicima Huaweija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Reuters/PIXSELL
Gordan Jandroković posjetit će Huawei
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.11.2019.
u 15:16
Jandroković će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (2. China International Import Expo), koji se svečano otvara u Šangaju u utorak 5. studenoga
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković od 4. do 5. studenog boravit će u Češkoj gdje će se sastati sa češkim kolegom Andrejem Babišem i sudjelovati na sastanku na vrhu skupine 'Prijatelji kohezije', priopćeno je u subotu iz vlade. 

Plenković se u ponedjeljak, 4. studenog sastaje sa češkim premijerom Babišem te s predstavnicima hrvatske zajednice u Češkoj, a u utorak, 5. studenog sudjeluje na sastanku na vrhu skupine 'Prijatelji kohezije'. Skupinu 'Prijatelji kohezije' čini šesnaest zemalja EU-a koje se protive rezanju kohezijskih sredstava u novom višegodišnjem proračunu EU-a. Skupinu čine Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija, Slovačka, Bugarska, Cipar, Latvija, Litva, Rumunjska, Italija, Portugal i Grčka.

Prijatelji kohezije osnovani su u vrijeme pregovora o višegodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. godine kada su odlučili istupiti protiv smanjenja kohezijskih sredstava kojima se sufinanciraju razvojni projekti u siromašnijim zemljama i smanjuju razlike u Uniji. Hrvatska im se pridružila 2012. godine, tada kao promatrač. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravit će pak od 2. do 6. studenoga u posjetu Narodnoj Republici Kini, u Pekingu i Šangaju, objavio je Hrvatski sabor. Posjet Narodnoj Republici Kini Jandroković će započeti u Pekingu gdje će se sastati s domaćinom, predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Lijem Zhanshuom. U Pekingu će posjetiti i tvrtku Huawei te održati sastanak s njezinim čelnicima, a zatim će obići Izložbu o postignućima 70 godina Narodne Republike Kine.

Jandroković će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (2. China International Import Expo), koji se svečano otvara u Šangaju u utorak 5. studenoga. Sudjelovat će zatim na Međunarodnom gospodarsko-poslovnom forumu Hongqiao te održati izlaganje na tematskom forumu posvećenom „Otvaranju, regulativi i poslovnom okruženju - ulozi vlada i perspektivama multinacionalnih tvrtki“. U Šangaju će isto tako sudjelovati na svečanoj večeri koju u povodu otvorenja 2. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma za brojne visoke dužnosnike priređuje kineski predsjednik Xi Jinping. U Muzeju umjetnosti Minsheng u Šangaju, u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, Jandroković će svečano otvoriti izložbu Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Posjet Kini Jandroković će završiti u srijedu 6. studenoga u Šangaju sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

VIDEO Rasprava Hrvoja Zekanovića i Gordana Jandrokovića u Saboru:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Sandinista
Sandinista
15:27 02.11.2019.

Ide Kinezima objasni tekst deklaracije o nedemokratskim sustavima.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:35 02.11.2019.

A ta ces ti jadan nebio ponudit Huaweiu??

DU
Deleted user
16:16 02.11.2019.

Sanaderov potrčko.