Ministar u Americi

Jandroković od SAD očekuje jačanje političkih odnosa

Foto: Jadranka Jureško Kero
jandrokovic (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
jandrokovic (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
jandrokovic (1)
02.02.2011.
u 16:01
U Bijeloj kući u srijedu poslijepodne po američkom vremenu razgovarat će s Elizabeth Sherwood-Randall.
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u Washingtonu sa senatoricom i predsjednicom Pododbora za europska pitanja u Odboru za vanjske odnose Senata Jeanne Shaheen.

Ocijenivši bilateralne odnose odličnima, ministar Jandroković zahvalio se senatorici Shaheen na potpori koju pruža Republici Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju te izrazio nadu za daljnjim jačanjem gospodarskog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama a posebno turizma jer je tijekom 2010. godine više od 130.000 američkih turista posjetilo Hrvatsku, što je povećanje za 11%, u usporedbi s 2009. godinom.

 Ministar Jandroković je senatorici rekao da je zadovoljan što će tijekom svog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zajedno s državnom tajnicom Hillary Clinton potpisati Sporazum o zračnom prometu, koji će omogućiti izravne letove između naših dviju država i time dodatno povećati dolazak turista.

Razgovarali su o interesu američkih investitora za ulaganjem u Republici Hrvatskoj te i o stanju na području Jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na aktualno političku situaciju i problem formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Jandroković je posebno istaknuo važnost jednakopravno položaja hrvatskog naroda za stabilnost Bosne i Hercegovine i regije u cjelini. Sugovornici su se složili kako je euroatlantska perspektiva jugoistoka Europe rješenje za dugoročni mir i stabilnost tog područja.

Jadroković i senatorica Shaheen su se složili o važnosti održavanja hrvatsko-američkog regionalnog trgovinskog i investicijskog foruma u Dubrovniku, početkom travnja ove godine. Konferencijom će se na poseban način odati počast Ronu Brownu, ministru gospodarstva Sjedinjenih Američkih Država, povodom 15. obljetnice njegove tragične pogibije u blizini Dubrovnika.

Jandroković s kongresnicima i senatorima
Gordan Jandroković sastao u Washingtonu i sa zastupnikom u Kongresu i predsjednikom Pododbora za Europu i Euroaziju Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Danom Burtonom.

Čestitajući zastupniku Burtonu na 15. mandatu u američkom Kongresu, te na imenovanju na mjesto predsjednika Pododbora za Europu i Euroaziju ministar Jandroković uputio mu je i zahvalu na osobnom angažmanu i kontinuiranoj potpori Republici Hrvatskoj.

Jandroković je informirao Burtona s mjerama koje Vlada Republike Hrvatske provodi u olakšavanju poslovne i investicijske klime, posebice za inozemne ulagače.

Na sastanku se govorilo i o dosad postignutom napretku Republike Hrvatske u pogledu ispunjavanja kriterija potrebnih za uključenje u SAD-ov program izuzeća od viza te o zajedničkoj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Na sastanku Jandrokovića s američkim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem razgovaralo se o hrvatskom pristupnom procesu za punopravno članstvo u Europskoj uniji te dovršetku pregovora do kraja prve polovice ove godine i potom što brže potpisivanje Ugovora o pristupanju.

- Sve je to rezultat reformi koje poduzima Vlada Republike Hrvatske, osobito u području pravosuđa, javne uprave i borbe protiv korupcije - naglasio je Jandroković.

Senatoru Begichu predstavio je i mjere hrvatske Vlade u cilju gospodarskog oporavka, pri čemu je izrazio nadu za što većim interesom američkih gospodarstvenika za ulaganja u Hrvatskoj u čemu bi trebalo pomoći i potpisivanje Sporazuma o zračnom prometu između SAD-a i Republike Hrvatske.Sugovornici su ocijenili izvrsnom i zajedničku suradnju u brojnim projektima u području obrane, te osobito suradnju u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Razgovarali su i o programu izuzeća od viza, pri čemu je ministar Jandroković istaknuo kako će Republika Hrvatska sredinom veljače ispuniti sve potrebne ugovorne pretpostavke za uključivanje u taj program, za što će biti potrebno stopu odbijenih zahtjeva za vize smanjiti na razinu ispod tri posto.Senator Begich dao je svoju punu potporu uključivanju Republike Hrvatske u SAD-ov program izuzeća od viza.

U razgovoru o jugoistočnoj Europi te aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sugovornici su se složili kako je euroatlantska perspektiva najbolje jamstvo stabilnosti.

Jandroković je pozvao senatora Begichu na ovogodišnji Croatia Summit koji će se održati u srpnju u Dubrovniku.

Jandrokovića do kraja prvog radnog dana u Washingtonu očekuje još sastanka sa posebnom savjetnicom Predsjednika i višom direktoricom za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost Elizabeth Sherwood-Randall.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
03:39 06.02.2011.

Gdje ce da avioni sljecu u zagrob, sramooooota da to itko vidi jos u zivotu nisam vidio tako bijedan aerodrom ,cak i Fiji ima bolji sramite se zagrobcani sramite se! U svakom pogledu Zagrob je straznjica hrvatske u politici graditenjstvu patriotizmu ....

Avatar Jorge
Jorge
17:30 02.02.2011.

Posjet smatram neuspješnim ukoliko se ne vrati s najavom ukidanja viza za hrvatske građane. Hrvatska strana zsigurno već dostavlja sve podatke kako je i dogovoreno i sad je na američkoj strani da ispoštuje svoj dio obveza.

Avatar tovar
tovar
15:00 03.02.2011.

Gdje ima politike tu ima i sexa.