o referendumu o ćirilici

Jandroković: Vladajuća većina na jedan grubi način krši proceduru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Jandroković: Vladajuća većina na jedan grubi način krši proceduru
01.04.2014.
u 16:45
– Saborski Odbor za Ustav trebao bi vrlo brzo na dnevni red staviti referendumsku inicijativu o dvojezičnosti – rekao je član tog Odbora Milorad Pupovac dan nakon što je predsjednik Sabora Josip Leko prozvao Odbor da je o ovoj inicijativi već trebalo raspravljati
Pogledaj originalni članak

– Saborski Odbor za Ustav trebao bi vrlo brzo na dnevni red staviti referendumsku inicijativu u dvojezičnosti  – rekao je član tog Odbora Milorad Pupovac dan nakon što je predsjednik Sabora Josip Leko prozvao Odbor da je o ovoj inicijativi već trebalo raspravljati. Za razliku od n jega, predsjednik Odbora Peđa Grbin nije želio govoriti o ovome, već je samo kratko poručio da će "mediji biti obaviješteni kada bude donijeta odluka".

– Shodno obvezama predsjednika Sabora, krajem prošlog tjedna uputio sam pismenu zamolbu predsjedniku Odbora za Ustav da tu temu stavi na dnevni red i odluči o zahtjevu. Zanimljivo je da nijedno radno tijelo – ni Odbor za nacionalne manjine, ni Odbor za ljudska prava, ni Odbor za vanjsku politiku, ni Odbor za europske poslove pa ni Odbor za Ustav nisu to stavili na dnevni red – prigovorio je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markovog trga".

SDSS-ovu Pupovcu, koji je ujedno i predsjednik Odbora za vanjsku politiku, nije jasno zašto bi njegov odbor raspravljao o tome. Pojasnio je da se ovoliko čeka jer je vrijeme prošlo u "usuglašavanju čija će to biti nadležnost, saborskog plenuma ili Odbora, iako oni sve vrijeme vjeruju da je Odbor nadležan".

– Sad smo dobili autorizaciju od predsjednika Sabora i to će moći biti na dnevnom redu. Što se tiče odbora za vanjsku politiku, mi smatramo da je to unutrašnje političko pitanje pa ga tako treba i tretirati. Onda Odbor za vanjsku politiku nema nadležnosti da raspravi tu vrstu tematike. Jedina mogućnost jest pitanje usklađenosti te referendumske inicijative s, prije svega pristupnim ugovorom RH, s aneksom 7 i točkom 9 koja traži unapređenje primjene Ustavnog zakona, ne smanjivanje prava u Ustavnom zakonu – objasnio je Pupovac.

Ni predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin ne zna zašto predsjednik Sabora proziva predsjednike ostalih Odbora.

– Nije problem sazvati odbor, ali mi poštujemo procedure kao kod ostalih zakona, što znači da ta točka mora biti na dnevnom redu, treba je prvo raspraviti resorni odbor, a onda ćemo je raspraviti i mi – objasnio je Radin.

Član Odbora za Ustav, laburist Dragutin Lesar podsjetio je da je Leko još prije mjesec dana u sabornici pozvao predsjednika Odbora da stavi ovaj građanski zahtjev na dnevni red.

– Smatram da Odbor za Ustav tu točku mora odmah staviti na dnevni red sjednice, čim prije. Činjenica da Hrvatski sabor još nije raspravljao o tome je grubi nasrtaj na proceduru koji se više ne smije tolerirati – kazao je Lesar te dodao da, prema njegovu mišljenju, Odbor za Ustav može donijeti samo jedan prijedlog odluke, a to je da se pitanje šalje na Ustavni sud na ocjenu ustavnosti pogotovo jer postoje mnoge sumnje da postavljeno pitanje nije ustavno.

Potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković kaže da je cijela ova situacija sa zastojem referendumske inicijative "još jedan dokaz konfuzije koja vlada u Kukuriku koaliciji gdje očito jedni ne znaju što rade drugi, ne drže se nekih uobičajenih protokola i procedura u Saboru".

– Neobično je da predsjednik Sabora koji je član iste stranke kao predsjednik Odbora za Ustav njega javno poziva da to učini. Očito da ni sami ne znaju kako bi riješili taj problem. Od samog početka upozoravali smo na to da je došlo do kršenja zakona, nepoštivanja članka 8. Ustavnog zakona. Ovo je sve posljedica nesnalaženja, jedne politike koja ne poštuje usvojene standarde u kojima se Hrvatska realizirala tijekom pregovora o ulasku u EU i sada imamo ovakvu bizarnu situaciju za koju odgovornim smatram u prvom redu SDP pa i predsjednika Sabora – kritizira Jandroković. Podsjeća da je HDZ podržao ovu referendumsku inicijativu, a kako su primijetili da u javnosti postoji prijepor je li predloženo referendumsko pitanje ustavno, smatraju da bi logično bilo da se pitanje proslijedi Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, jednako kao što to misle i laburisti.

– Ovdje je očito riječ o hiru predsjednika Vlade, riječ je o nesposobnosti SDP-a da iziđe iz ove situacije i sada imamo još jednu kriznu situaciju koja je potpuno nepotrebna – tvrdi Jandroković. Na pitanje zašto HDZ-ovci sami ne iniciraju raspravu u Saboru, Jandroković je rekao da je predsjednik Sabora već dokazao da ne podržava zahtjeve saborskih klubova za stanke, pa misle da im ni ovo neće proći.

– U zadnje vrijeme je čak počeo na određen način i prijetiti da će doći do promjene Poslovnika jer su te stanke monolog, a ne dijalog. I sami znate da smo poduzeli inicijative i za promjenu Ustava, i za povezivanje juga Hrvatske putem Pelješkog mosta, pa stoje na dnu dnevnog reda i više od godinu dana nisu raspravljene. Mi možemo i postavljat ćemo ta pitanja, ali potpuno je evidentno da vladajuća većina na jedan grubi način krši proceduru i ne uvažava argumentirane kritike koje dolaze iz oporbe – kazao je Gordan Jandroković te dodao da će HDZ pričekati da vidi kakav će biti rezultat ovog javnog apela predsjednika Sabora pa će "donijeti odgovarajuće odluke" što i kako dalje.  

>> Milanović: Referendumska je inicijativa o ćirilici barbarsko ponašanje i sramota

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

CV
crna vrana
18:59 01.04.2014.

Milanović je svojedobno izjavio "da tog referenduma neće biti dok god je on premijer", čime se izdigao iznad Ustava i zakona. U svakoj uljuđenonoj demokratskoj zemlji to bi bilo dovoljno za njegovu ostavku, jer je tom izjavom uzurpirao prerogative Sabora i Ustavnog suda, Nadalje, nedavno je premijer također izjavio da je inicijativa za ovaj referendum "sramotna" i da predstavlja "barbarizam", čime jasno i glasno uvrijedio ne samo SZOHV nego i sve potpisnike inicijative za referendum, njih preko 700.000. I onda se ,nakon svega što je Milanović izjavio o ovom pitanju , čudimo kako predsjedavajuči Sabora i saborskog Odbora za ustav štrikaju u strahu od stranačkog šefa što im je činiti. Jednostavno ne čine ništa . Čeka se mig šefa Partije !

VE
verakruz
19:42 01.04.2014.

Mislim da su kukurikavci u totalnom rasulu. Ne napada ih toliko sama oporba, već su počeli strepiti od naroda. Od jadnog,, gladnog, napaćenog, osiromašenog i obespravljenog naroda. A to je realan, opipljiv strah, taj se strah kod njih može rezati nožem, oni jučer nisu smjeli doći na obljetnivu "Krvavog Uskrsa"! Zašto? Ne samo zato što ne poštuju žrtvu i život hrvatskoh branitelja, već zato što se boje stati pred narod.

ZO
zokanova
22:31 01.04.2014.

Ovaj članak bih i pročitao do kraja da u prvi plan nije iskrsnula Sanaderova eskort dama...bavite se sami sa sobom...žalosno