BIVŠI PREMIJER

Janeza Janšu od kuće do zatvora pratilo 2500 pristaša

Foto: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL
Janez Janša
Foto: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL
Janez Janša
20.06.2014.
u 19:51
Dan prije zakazanog odlaska u zatvor Janez Janša gostovao je na TV-u
Pogledaj originalni članak

Više od 2500 pristaša ispratilo je bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu (55) u zatvor, razvili su slovenske zastave na putu, transparente na kojima je pisalo "Rusizacija Ukrajine, rusizacija Slovenije", recitiralo se: "Snažan si, slovenski narode". Dan prije zakazanog odlaska u zatvor zbog afere Patrija, bivši slovenski premijer Janez Janša (55) gostovao je na TV-u. Sudjelovao je na Pop-TV-u u sučeljavanju predsjednika slovenskih stranaka uoči prijevremenih izbora 13. srpnja i iskoristio priliku da se požali na to kako je postupak protiv njega namješten, da je pokrenut tri tjedna prije izbora 2008. godine i da je trajao jako dugo, četiri godine. Požalio se i na loše izvještavanje medija o suđenju.

Trenutačno najpopularniji slovenski političar Miro Cerar, koji na izbore ide sa svojom novom strankom, inače profesor prava, govorio je o važnosti povjerenja u pravni sustav.

Povjerenje u sustav

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec isticao je kako bi bilo čudno – ako Janša iz zatvora pobijedi na izborima – da premijer vodi vladu iz zatvora. Janšini pristaše, javljali su danas slovenski mediji, pripremili su mu pravi ispraćaj i doček, a na štajerskoj autocesti na nadvožnjaku Janšu je čekao veliki transparent: Sloboda JJ.

Janšina Slovenska demokratska stranka pozvala je putem društvenih mreža sve zainteresirane da prate predsjednika stranke na njegovu putu u zatvor, organizirali su i autobusni prijevoz iz Ljubljane, najavili da Janša s pristašama oko 16 sati kreće iz Šempetra u Savinjskoj dolini, navedena je i trasa prema Novom Mestu do Trebnja i dolazak u zatvor Dob oko 17 sati.

“Predsjednika ćemo otpratiti kulturno, dostojanstveno, uzdignute glave”, objavili su Janšini stranački kolege, a pokrenuta je i inicijativa za osnivanje odbora za ljudska prava i temeljne slobode, nešto slično onome što je u vrijeme kad je Janšu osudio vojni sud JNA 1988. godine, kao da je situacija s ljudskim pravima i osnovnim slobodama slična. Prikupljaju se i pisma potpore za Janšinu suprugu. Književnik Drago Jančar dao je potporu Janši i rekao da postoje indicije kako je riječ o političkom procesu.

Posljednji pokušaj

Janša je za korupciju u slučaju Patria osuđen na dvije godine zatvora, a posljednji pravosudni pokušaj je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu, koji je uključivao i odluku o odgodi izvršenja kazne. No, Vrhovni sud nije uspio u jednom danu – taj je zahtjev stigao dan prije Janšina odlaska u zatvor – sastaviti peteročlano vijeće i odlučiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
21:08 20.06.2014.

A koliko ce pristalica naseg burdusa doci ispratiti od stanova kupljenih "posudjenim" novcem do remetinca ??

BI
Bisera
21:47 20.06.2014.

pravedno

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
03:26 21.06.2014.

A di je Mesić