ZLOGLASNI RASJED NANKAI

Spremaju se za potres stoljeća? 7,1 moglo bi se činiti slabo, Japan prvi put izdao upozorenje koje je zabrinulo mnoge

Foto: /NEWSCOM
6 mjeseci nakon potresa u Ishikawi
Foto: /NEWSCOM
Japan: Nastavlja se potraga u podru?ju potresa 2011
Foto: /NEWSCOM
13. obljetnica velikog potresa u isto?nom Japanu 2011
Foto: /NEWSCOM
6 mjeseci nakon potresa u Ishikawi
13.08.2024.
u 12:21
Kada se govori o potresima u Japanu, kojih je zbog svog položaja na Vatrenom prstenu godišnje oko 1.500, vrijedi svakako u ovom kontekstu spomenuti Nankai rasjed - područje seizmičke aktivnosti koji se proteže duž japanske pacifičke obale - a već je uzrok tisuće smrti koje su se dogodile u prošlosti
Pogledaj originalni članak

Nakon prošlotjednog potresa magnitude 7.1 koji je pogodio Japan, tamošnja meteorološka služba zabrinula je građane nakon što je učinila nešto što nikad ranije nije - izdala je upozorenje da bi zemlju uskoro mogao pogoditi ''jaki potres''. Za brojne to se odnosilo na jedan od ''kapitalaca'', potresa koji se dogode jednom u 100 godina, ali se o razmjerima štete i žrtava priča godinama. 

Zbog ovog upozorenja japanski premijer otkazao je svoje putovanje u Aziju, a najgori scenarij takvog jakog potresa, magnitude jače od 9, predviđa više od 300.000 mrtvih, kao i megatsunami s valovima višima od 30 metara duž japanske istočne obale. Iako se ova nagađanja čine strašnima, građani sada ni sami nisu sigurni što je upozorenje službe značilo i odnosi li se doista to upozorenje na potres stoljeća. 

- Zbunjuju me upozorenja i ne znam što bih mislila o njima. Znamo svi da se potresi ne mogu predvidjeti, ali već toliko dugo slušamo o velikom potresu koji nam dolazi da sam samu sebe već počela ispitivati odnosi li se to na to - kazala je Masayo Oshio za BBC

Kada se govori o potresima u Japanu, kojih je zbog svog položaja na Vatrenom prstenu godišnje oko 1.500, vrijedi svakako u ovom kontekstu spomenuti Nankai rasjed - područje seizmičke aktivnosti koji se proteže duž japanske pacifičke obale - a već je uzrok tisuće smrti koje su se dogodile u prošlosti. Jedan takav potres koji je odnio čak 20.000 života dogodio se još 2011., kada je potres 9 po Richteru uzrokovao velike štete i veliki tsunami. 

POVEZANI ČLANCI:

Ova ''megapodrhtavanja'' dogadaju se svakih 100 godina, po prilici, a često idu u paru, kao što je bilo 1944. i 1946. Ono što dodatno zabinjava su procjene stručnjaka koji tvrde da je 70 do 80 posto šanse da će potres magnitude više od 8 ili 9 pogoditi državu u idućih 30 godina. Ipak, profesor emeritus Sveučilišta u Tokiju Robert Geller nije se lako zastrašio upozorenjem japanske službe, smatrajući kako ono nije imalo apsolutno nikakve veze sa znanosti jer predvidjeti potrese doista nije moguće. 

- Vjerojatnost novog potresa veća je od normalne, ali to nije pokazatelj da će se sigurno dogoditi veliki potres - objavila je i sama Japanska meteorološka agencija (JMA) u svom priopćenju. Ipak, unatoč skepticizmu, Geller kaže da su ovakvi potresi ''dobra prilika da građani provjere provode li sve rutinske mjere opreza koje bi ionako trebali''. 

- Imajte pri ruci vodu za tjedan dana, nešto konzervirane hrane, a onda možda uzmite i baterije za baterijsku svjetiljku - savjetuje.

>> VIDEO Trenutak potresa kod Križevaca

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.