istočno kinesko more

Japan vodenim topovima otjerao tajvanske ribarice iz 'svojih' voda

Foto: Reuters/PIXSELL
japan-tajvan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
japan-tajvan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
japan-tajvan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
japan-tajvan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
japan-tajvan (1)
25.09.2012.
u 10:44
Postoji nešto oko čega se i Japan i Tajvan slažu, i jedni i drugi smatraju da su naslijedili kineski povijesni suverenitet nad otocima
Pogledaj originalni članak

Brodovi japanske obalne straže vodenim su topovima "pucali" po 40-ak tajvanskih ribarica i osam plovila obalne straže kako bi ih odvratili iz voda koje Peking smatra svojim vlasništvom. Japan se s Tajvanom obračunao samo dan nakon sličnog upada kineskih plovila u iste te vode.

Odnosi dviju zemalja znatno su se pogoršali nakon što je Japan od privatnog vlasnika kupio nenastanjene otoke u Istočnom kineskom moru. Tajvan i Japan ranije su bili u prijateljskim odnosima, ali dvije države godinama se prepiru oko prava na ribolov u Istočnom kineskom moru. Ipak, postoji nešto oko čega se i Japan i Tajvan slažu. I jedni i drugi smatraju da su naslijedili kineski povijesni suverenitet nad otocima.

Stručnjaci vjeruju da bi sukob dviju zemalja mogao prerasti u vojni sukob, a nenamjerna "borba" na moru samo će pojačati tenzije, prenosi Reuters, no, čini se kako će obje strane učiniti sve u svojoj moći da prepirka oko teritorijalnih voda ne izmakne kontroli.

>>Kineski ratni brodovi stigli do spornog otočja, zasad bez sukoba

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IP
info_punkt
12:59 25.09.2012.

čovječe, ovo izgleda ko bitka za Midway...

BO
Bazhenov Oil Field
14:52 25.09.2012.

Japan ima problem s Kinom i Tajvanom radi istih otoka. Kina i Tajvan imaju stajaliste da su oni dio jedne te iste drzave. U Tajvanu je bilo pokreta da Tajvan proglasi nezavisnos ali velicina politicara i glasackog tijela se tome suprostavilo. Dakle po Tajvanskom shvacanju postoji samo jedna Kina i to je ona u Tajvanu a ona sto mi zovemo Kina je dio Tajvana. Kinezi mislu obrnuto. Japan ima problem s Korejom Sjevernom i Juznom radi otoka. Japan ima problema s slavenskom Rusijom radi nekih otoka. Japan ima problem s Amerikom radi americkih vojnih baza na japanskom tlu.

DZ
dzukaficuka
14:58 25.09.2012.

Moglo bi biti FRKE oko trke.Ovo sto Japan radi je jako opasno moglo bi preci u jos veci sukob puno vecih razmijera.Neznam st oni hoce da stvore jos jednu Fukusimu nije im bilo dosta Nagasakija Hirosima Fukusima .Posijecaju me na nase Srbe Demse Dine sa Balkana