DONOSI MAX!

Jasmin Repeša: Bio sam izložen linču koji je pripreman i ciljan!

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Jasmin Repeša: Bio sam izložen linču koji je pripreman i ciljan!
09.10.2014.
u 16:20
- Za loš pristup kredita nema - kaže Repeša.
Pogledaj originalni članak

Shrvan virusnom upalom pluća, Cedevitin trener Jasmin Repeša (53) bio je proteklih dana prikovan za krevet. Liječnička preporuka bila je mirovanje, sa zabranom i pomišljanja na odlazak na trening i utakmicu. Zbog svega toga, razgovarali smo telefonski, a naš intervju često je prekidao dubokim kašljem.

Osim o novoj sezoni njegova kluba, htjeli smo pričati i o reprezentaciji jer od poraza u osmini finala SP-a u Španjolskoj u medijima o tome nije rekao niti riječi.

– Neću pričati o tome dok ne napravim i predam izvješće HKS-u, a tada ću napraviti presicu i otvoreno odgovarati na sva pitanja.

Čeka nas 70 utakmica

Je li i izloženost kritikama nakon SP-a utjecala na njegov imunitet?

– Ja sam bio izložen linču koji je bio pripreman i ciljan. Pokušavalo se raditi sukobe između mene i igrača koji nisu postojali, igračima su se stavljale u usta riječi koje nisu rekli... Ma bila je tu hrpa laži, no rekoh vam neću sada o tome.

No, o Cedeviti je rado pričao. Dakako, u okvirima snage koja mu je kopnila kako je naš razgovor odmicao.

Otišla su petorica, a došla šestorica igrača. Hoće li se to osjetiti u načinu igre?

- To je projekt koji se nastavlja u odnosu na lani. Radi se o mladoj momčadi koja može rasti pojedinačno, ali i timski. Cilj je bio da velik broj igrača imamo dugoročnije pod ugovorom, a način igranja bit će isti. Premda se novi igrači razlikuju od starih, i ova momčad moći će proizvoditi ozbiljan rezultat samo ako bude igrala sjajnu obranu, ako bude dobro trčala u oba smjera i ako budemo imali kontrolu skoka.

S obzirom da nema Nurkića, ova Cedevita bit će tjelesno slabija u reketu?

– Nedostajat će nam njegova prisutnost u reketu. Premda mlad, Nurkić je za nas bio izuzetno bitan igrač i zbog toga bi nam trebao jedan visoki igrač. Ne samo u Euroligi nego i u ABA ligi, no nismo žurili. Dva mlada hrvatska visoka igrača, Arapović i Žganec, htjeli su doći k nama i mi smo ih objeručke prihvatili. To su zagrebački dečki, vrijedni i talentirani i da nakon njih dovodimo nekoga samo zato što je snažniji od njih, a ne daje nam nikakvo jamstvo, to nema smisla.

Ako ste već slabiji na centrima, jer je Bilan jedina prava petica, jeste li barem jači na vanjskim pozicijama. Otišli su Smith te veterani Baždarić i Ray, a došli su Ukić, Pilepić i Gordić, a u stroj se pokušava vratiti ozlijeđeni Marko Tomas.

– Imamo izuzetno dugu vanjsku liniju i meni kao treneru bi možda bilo i lakše da je nešto kraća, no s ozbirom da nas čeka najmanje 70 utakmica, svi će dobiti priliku i tako se treba i ponašati.

Velik izazov za Roka

Među onima koji će žuditi za minutama na vanjskim pozicijama bit će i 17-godišnji Lovro Mazalin.

– Kako za njega tako će i za svakog mladog igrača vrijediti pravilo da će dobiti priliku ako budu imali pravi pristup, želju i volju, ako nam budu dali do znanja da se na njih može računati. Samo takav pristup donijet će im priliku, a u životu je najvažnije dobiti priliku.

Zar neće ti vaši mladci dobiti i ponešto trenerskog kredita?

– Oni će moći dobiti kredit za neki promašeni šut, pogrešno dodavanje, slabije čitanje obrane, lošiju reakciju protiv neke agresivne obrane, no za pristup kredita nema nitko.

Na mjestu prvog organizatora igre umjesto Smitha bit će Roko Ukić koji je taj posao protiv Cibone sjajno obavio.

– Mi smo sa Smithom imali dosta uspješnu sezonu i to će za Roka biti dosta velik izazov. Njegova je obveza da ovaj klub sa svojim dolaskom odvede na višu razinu.

Repeša se nada da će svoja najbolja izdanja ponovo dosegnuti i Marko Tomas, no njegov povratak ide dosta usporeno.

– Kod njega se radi o puno ozljeda u karijeri i to nije lako prelomiti u glavi. Razumijemo ga, dali smo mu kredit, neka sam procijeni kad može i koliko može.

Tomas je lani bio najplaćeniji igrač momčadi, a nije ga bilo od listopada.

– Klub je ispao korektan i izašavši mu ponovo u susret. On nije mogao naći klub jer se nije oporavio i ovakav je odnos prema ozlijeđenom igraču rijedak u svijetu.

Moramo raditi više od drugih

Ti isti čelnici kluba dali su i kredit svom treneru, da otvara prostor mladima, čak i na uštrb nekoliko poraza više.

– Nisam tražio kredit nego sam bio mišljenja da je to nešto što je bolje za klub s čime su se složili i vodeći ljudi kluba u kojem su sjajni profesionalni odnosi. Komunikacija je na najvišoj razini, možda i nešto više od toga.

Može li ovakva Cedevita biti konkurentna za Top 16 Eurolige?

– Teško, no ništa nije nemoguće. Moramo vjerovati u to što radimo, moramo raditi više nego drugi, da i oni s puno jačim sastavima s nama imaju problema. Mi ćemo se tako postaviti protiv svakoga, počevši od premijere protiv Unicaje koja ima sjajnu momčad.

Od ABA ligaša Euroligu će igrati još i Crvena zvezda koja se čini, nominalno, najjačom momčadi regionalne lige. Igrač prevage kod njih bio mogao biti Marcus Williams kojem je Repeša bio trener dok je ovaj igrao za Unicaju.

– Marcus je sjajan igrač i sjajan dečko, no on strašno puno ovisi o tome koliko uspijeva održati svoje tijelo. Mi smo ga u Malagi sveli sa 104 na 96 kg i onda je igrao sjajno, dok mi sada opet izgleda malo preteško.

Dugogodišnji euroligaš Partizan bit će vidljivo slabiji i takav dolazi Cedeviti u goste sljedeće subote, 11.10.

– Olakšat će im posao to što ne igraju Euroligu nego Eurokup. Euroliga je za njih bila enormna potrošnja zbog čega su doživljavali neplanirane poraze u ABA ligi. Bit će slabiji na papiru, no znamo da da je to klub s povijesti, snažnom potporom publike, trenerom koji ima snagu.

Za kolegu Vujoševića dodao je i ovo:

– On je odličan trener koji ne samo da uspijeva stvarati igrače nego je paralelno uspijevao i postići rezultat. Pa sjetite se samo koliko je puta Partizan uzastopce osvojio ABA ligu.

>> Repeša nije dobro pripremio reprezentaciju i nije realno da ostane

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar comandante
comandante
22:57 09.10.2014.

Bože paranoje, i ovaj je poludio!!!

BI
bigstar
13:03 10.10.2014.

Alibi trener i alibi čovjek!