Kolumna

Je li bolje outsourcati čistačice i kuharice ili posao Branka Grčića?

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Je li bolje outsourcati čistačice i kuharice ili posao Branka Grčića?
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Gojko Drljača
08.05.2014.
u 12:00
Društvo je pogubilo sve kriterije. Hitno trebamo lidera koji će ih mudrošću i predanim radom početi nametati
Pogledaj originalni članak

E sad se tek sve zakompliciralo. Zaboravimo na trenutak noćnu moru od ekonomije i dugogodišnji put sve dublje u siromaštvo. Upravo svjedočimo potpunom kolapsu političko-pravnog sustava u kojem bi trebala živjeti demokracija. Tako težak zaključak može se izvući iz analize najnovijih afera vezanih uz SDP.

Prvo, ključni sustav donošenja odluka u društvu – demokratski izbori – došli su pod apsolutnih utjecaj DORH-a.

Dobro je što je zapravo DORH predodredio rezultate zadnjih parlamentarnih izbora jer je netko trebao dokrajčiti kleptomansku praksu HDZ-ove vlasti, dobro je što su i unutarstranački izbori u HDZ-u bili značajnim dijelom posljedica rada DORH-a, lijepo je da će i predstojeći europarlamentarni izbori značajnim dijelom biti obilježeni utjecajem DORH-ovih poteza protiv uglednih SDP-ovki Marine Merzel i Nade Č. Smiljanec, moguće je da će možebitni izvanredni unutarstranački izbori u SDP-u također biti vođeni pod znakom (ne)pogrešivosti DORH-a... Ali, ključno je pitanje: dokad tako? Hoće li DORH predodrediti još jedan, dva ili tri izborna ciklusa?

DORH-u za prijašnje aktivnosti treba dati medalju jer je mijenjao društvo nabolje sustavnim i pametno ciljanim akcijama, ali sada se već otvara pitanje hoće li orgazmički vrhunac tog općeg katarzičnog pročišćavanja Hrvatske biti procesuiranje najviših dužnosnika DORH-a zbog krivih procjena ili nepostupanja po službenoj dužnosti? Kriteriji su nejasni.

Svojim zadnjim potezima ljudi na vlasti, u prvom redu Milanović, ali i DORH i sudovi, otvorili su izuzetno opasno pitanje primjene istih političkih i pravnih kriterija. Previše pitanja ostaje neodgovoreno ili nejasno, toliko da zemlja vapi za liderom koji će pokrenuti proces standardiziranja političke, sudske, pravosudne, porezne, policijske... prakse. Tako da si lijepo znamo što smijemo, a što ne smijemo, a ne da se mnogi boje biti poduzetni (bez obzira na to jesu li u privatnom ili javnom sektoru) da ne bi došli pod udar političkih ili javnih reperkusija.

U Hrvatskoj je davno postalo jasno da čak i uz profil vrlo sumnjivog tipa možete išetati slobodni iz sudnice nakon što ste “u samoobrani” izrešetali “prijatelja” u kavani, ali isto tako, ako ste siromašni, neobrazovani i teško bolesni, možete završiti koji mjesec iza rešetaka ako ste svojim autom u svojem selu usred noći završili u nekom jarku. Opća društvena svijest o kriterijima je nestala, ishlapjela. Zbog toga je moguće da Milanović kriminalizira svojeg najvažnijeg ministra (jer mu je to politički potrebno) prije nego što je to potvrdila bilo kakva istraga i bez obzira na to što je taj isti premijer znao da taj isti ministar gura zakon o predstečajnim nagodbama koji će mu dati zakonsko diskrecijsko pravo na opraštanje duga uime države. Zbog toga DORH može kriminalizirati glavnu poreznicu, a možda će odbiti kriminalizirati ministra financija iako bi to premijer očito želio. Jesmo li zemlja u kojoj je kriterij što se babi snilo?

Što ako kojim slučajem DORH možda ipak kriminalizira i Linića zbog zapravo vrlo uspješne predstečajne nagodbe Spačve gdje su radnici sretni što su zadržali posao, a firma pokazuje znakove oporavka? Hoće li onda DORH ili Milanović kriminalizirati i ljude zaslužne što je, recimo, prošla predstečajna nagodba Industrogradnje gdje su radnici sa svojim potraživanjima, blago rečeno, izigrani? Tko je ono dobar s ljudima iz Industrogradnje, je li to možda Linićev zamjenik ili novi ministar?

Nas sve skupa netko treba dovesti u red. Ponovimo: nama treba lider koji je spreman braniti svoje ljude čak i ako je potrebno otići s njima. Taj veliki Netko mora biti dovoljno pametan i obrazovan da razumije zašto se trenutačno pomalo bedasto baviti mrcvarenjem čistačica i kuharica ne bi li se nešto uštedjelo kroz outsourcing kad bi bilo puno pametnije uložiti znatan novac na outsourcing domaćih i stranih konzultanata koji će znati brzo i učinkovito privući zaista impresivna sredstva koja se nude iz EU fondova. Kad već Grčić s tim ima ozbiljnih problema. Da se razumijemo, treba outsourcati i čistačice, ali bi se ulaganjem u one koji znaju privući novac moglo brzo dobiti deset puta više. Kad dobijemo takvog lava na vlasti, svima će kriteriji biti puno jasniji jer će ih lider imati. Budući da se Milanović razumije samo u politikantstvo, trebalo bi što prije potražiti nekog, makar slučajnog lidera na SDP-ovim unutarstranačkim izborima. Treba koristiti baš svaku priliku...

>> Zašto je Merzel iza rešetaka, a šefica Porezne i dalje u uredu

Pogledajte na vecernji.hr