AFERA

Je li nečisti šećer završio i u Italiji

28.08.2002.
u 00:00
* Sa strahom se očekuju rezultati analiza šećera iz Italije, gdje je plasirano 90 posto izvoza, te iz Austrije * Kaznene prijave protiv Miroslava Kosa i Dragutina Mancea
Pogledaj originalni članak

OSIJEK - Zbog izvoza šećera s primjesama šećerne trske u Grčku, Nadzorni odbor IPK-a Osijek d. d. suspendirao je člana Uprave IPK-a Tvornice šećera d.o.o. Osijek Miroslava Kosa i financijsko-komercijalnog direktora Dragutina Mance. Njih terete da su najodgovorniji za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, po kojemu Hrvatska ima pravo na bescarinski izvoz proizvoda hrvatskog podrijetla, dakle i šećera proizvedena isključivo od šećerne repe. Na izvanrednoj skupštini Šećerane oni će biti razriješeni, a bit će i kazneno prijavljeni.

- Iako nije riječ o velikim količinama i vrijednostima, u ovakvim se poslovima moralo paziti na svako zrnce, pa se za takvu glupu pogrešku moraju snositi i posljedice. Sada nije u pitanju samo 100 ili 200 tisuća eura, nego ugled države, a država nema veze s tim poslovima i stoga mora pokazati odlučnost i drakonski sankcionirati odgovorne osobe kako se to više ne bi ponovilo. Postojanje primjesa u izvoznom šećeru nije se smjelo dogoditi želimo li u EU. Za takav postupak ili propust nema opravdanja ni alibija - kazao nam je predsjednik NO-a IPK-a Ivica Pančić.

U Osijeku je jučer vladalo opsadno stanje. Do izjave predsjednika Uprave IPK-a Osijek Zvonka Eraka, koji je odnedavno i predsjednik Uprave Šećerane, zbog čega su navodno nadzornici dvojili hoće li i njega suspendirati, bilo je gotovo nemoguće doći. Ipak, izjavio je kako se najvjerojatnije dogodila skladišna pogreška pri utovaru šećera, pa je uz čist šećer u Grčkoj završio i šećer s primjesama. Dugogodišnji direktor Šećerane Miroslav Kos jučer je poštovao naputak Uprave i nadzornika da ne istupa u javnosti, a na naše inzistiranje, tek je prozborio da bi se rado pravdao da nije počinjen carinski prekršaj, te da je svjestan da će biti odgovoran ako neka zgrada nema gromobran.

Nova "šećerna afera", čini se, najteže dosad pogađa osječku Šećeranu. Već jučer u Osijeku su bili i poslovni partneri iz Grčke, kojima će IPK nadoknaditi štetu. Međutim, u Grčku su plasirane gotovo neznatne količine šećera (oko tri posto). Sada se stoga nestrpljivo očekuju rezultati analiza šećera iz Italije, gdje je plasirano 90 posto izvoza, te iz Austrije. Do okončanja analiza u osječkoj Šećerani zaustavljene su sve izvozne pošiljke za koje se ne može s potpunom sigurnošću reći da su proizvedene isključivo od šećerne repe. Predsjednik NO-a Ivica Pančić dodaje kako komisije EU sada dodatno provjeravaju što se dogodilo, no vjeruje da će izvoz šećera ubrzo nastaviti. Izvoz šećera iznimno je važan za Hrvatsku. Prošle su godine izvezene 40.034 tone šećera, vrijedna 23,36 milijuna dolara, a u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno je 39.596 tona (u vrijednosti 23,22 milijuna dolara), pa je šećer najvažniji izvozni poljoprivredni proizvod Hrvatske u EU.

Branko Vrbošić

Pogledajte na vecernji.hr