natpolovičnom većinom

Jean-Claude Juncker izabran za novog predsjednika Europske komisije

Foto: DPA/PIXSELL
Jean-Claude Juncker izabran za novog predsjednika Europske komisije
15.07.2014.
u 13:55
Junckera su podržali zastupnici iz nove velike koalicije koja će vladati Europom, sastavljene od demokršćana, socijaldemokrata i liberala
Pogledaj originalni članak

Luksemburžanin Jean-Claude Juncker službeno je postao novi predsjednik Europske komisije nakon što ga je Europski parlament danas prihvatio natpolovičnom većinom glasova.

Junckera su podržali zastupnici iz nove velike koalicije koja će vladati Europom, sastavljene od demokršćana, socijaldemokrata i liberala. Glasovanje je bilo tajno, a rezultat je bio: 422 glasova za, 250 protiv, 47 suzdržanih. U raspravi uoči glasovanja Juncker je naglasio kako želi "reindustrijalizirati Europu" s 300 milijardi eura koje želi pronaći u europskom proračunu i usmjeriti u investicije, infrastrukturu, stvaranje radnih mjesta, i poticanje gospodarskog rasta. Šef europskih pučana u EP-u, političke grupacije koja je Junckera istaknula kao kandidata uoči europskih izbora i obećala da će on biti šef Komisije u slučaju njihove pobjede, izjavio je da je "danas povijesan dan".

- Na europskim izborima građani su glasali za više demokracije, za reforme i za više gospodarskog rasta. Bolje je kad birači unaprijed znaju tko će upravljati (Komisijom) - rekao je Manfred Weber.    Dvije političke grupacije kojima dominiraju britanski europarlamentarci najavili su da će glasati protiv Junckera. Velika Britanija je službeno pokušavala blokirati Junckerovu kandidaturu u Europskom vijeću, no bezuspješno: u tom tijelu koje suodlučuje s EP-om za Junckera je ilo 26 zemalja, a protiv samo dvije (Velika Britanija i Mađarska). Juncker je danas u EP-u zahvalio euroskepticima što ne glasaju za njega. Zahvalio je Nigelu Farageu, ali zahvalio je i liderici francuske krajnje desnice Marine Le Pen na tome što nije glasala za njega. 

- Ne bio želio glas od nekoga tko želi isključivost i odbacivanje - rekao je Juncker. Marine Le Pen kritizirala ga je i u kontekstu činjenice da je bio dugogodišnji premijer Luksemburga, države poznate po tome što funkcionira kao porezna oaza za kompanije koje žele izbjeći plaćanje poreza u drugim državama. 

- Od vođe poreznog raja postajete vođa europskog pakla - poručila je Le Pen novom predsjedniku Europske komisije. Britanski euroskeptik Nigel Farage poručio je kako tajno glasovanje o Junckeru predstavlja uvredu za birače jer izabrani predstavnici naroda ne bi trebali tajiti kako se izjašnjavaju. Farage je dobacio Junckeru i nekoliko pozitivnih poruka:  - Vi ste društven čovjek i imate bolji smisao za humor nego mnogi koje sam sreo u Bruxellesu… Uživat ću u bitkama koje ću voditi protiv vas sljedećih nekoliko godina - rekao je Farage, a Juncker je pokazao smisao za humor kad mu je odgovorio da je glasovanje tajno zbog toga što nitko ne želi da Farageovi birači vide kako je njihov omiljeni euroskeptik zapravo dao glas Junckeru.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar punkufer
punkufer
19:55 15.07.2014.

Još jedan bezlični birokrat koji će krojiti sudbine milijuna ljudi, u korist bogatih i na štetu siromašnih.

KO
kojesta
20:33 17.07.2014.

juncker je uvijek bio kontroverzna osoba, i dok ga ljevicari u ime "demokracije" dizu u nebo, jasno jest da je njegov izbor dogovoren iza zatvorenih vratiju. osim toga on i jest garant za dolazeci ttip, tisa i kaj nam vec sve spremaju.

ZA
zavrzlama
16:45 26.07.2014.

Uh sto mi ovo mnogo znaci