Jemen

Krhki mir stupio na snagu, u Taizu borbe

Foto: Reuters/PIXSELL
Krhki mir stupio na snagu, u Taizu borbe
11.04.2016.
u 12:05
Primirje je uvod u mirovne pregovore dviju strana koji bi trebali početi 18. travnja u Kuvajtu pod pokroviteljstvom UN-a. U sukobu je do sada poginulo više od 6200 ljudi, a milijuni su raseljeni.
Pogledaj originalni članak

Krhki mir stupio je na snagu danas u Jemenu uz potporu UN-a kako bi se okončao rat koji je tu zemlju pretvorio u vojnu frontu regionalnog rivalstva Saudijske Arabije s Iranom i prouzročio jednu od najgorih humanitarnih kriza. U ratom uništenoj Sani bilo je tijekom noći mirno, dojavili su stanovnici, no borbe su se razbuktale u jugozapadnom gradu Taizu i to ubrzo nakon što je planirano primirje trebalo stupiti na snagu.

Vlada, koju podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i njezini šijitski protivnici Huti koje podržava Iran, krivnju za borbe u Taizu svaljuju jedni na druge.

U glavnoj luci Adenu, u kojoj su jedinice Hutija protjerane u srpnju prošle godine, bilo je mirno.

Primirje je uvod u mirovne pregovore dviju strana koji bi trebali početi 18.  travnja u Kuvajtu pod pokroviteljstvom UN-a. U sukobu je do sada poginulo više od 6200 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Saudijska koalicija je u ožujku 2015. započela zračne udare protiv šijitske manjine odane bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu kako ne bi preuzeli kontrolu nad zemljom.

>> Bezuman zločin terorista Islamske države: Na Veliki petak razapeli katoličkog svećenika

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar superhik74
superhik74
18:32 11.04.2016.

Dobro jutro. "Otkrili" smo Jemen. "Zapadni slobodni mediji", ha, ha, ha...su dobili dozvolu da pisu o Jemenu. Podsjetite nas tko to tamo ratuje i odgovoran je za sve te mrtve i miljune raseljenih ?