SREDNJI ISTOK

Jeruzalem - dvostruki glavni grad?

02.12.2003.
u 00:00
Židovska naselja Izrael bi nadoknadio Palestincima u Negevu, uz pojas Gaze
Pogledaj originalni članak

ŽENEVA - Alternativni izraelsko-palestinski mirovni plan, kojemu su glavni autori bivši izraelski i palestinski ministri Yossi Beilin i Yaser Abd-Rabbu, predstavljen je jučer u Ženevi. Svojom su ga nazočnošću poduprli egipatski predsjednik Husni Mubarak te predstavnici vlada Bahraina, Jordana, Maroka i Omana.

Plan - kojim bi se obustavili zahtjevi s obiju strana te koji bi zamijenio sve rezolucije UN-a i prijašnje sporazume - predviđa povlačenje Izraela sa zauzetih područja u roku 30 mjeseci i osnivanje razvojačene palestinske države kojoj bi sigurnost jamčile međunarodne snage. Plan uključuje i pravo na povratak palestinskih izbjeglica u palestinsku državu. U Izrael bi ih se vratilo samo 40.000, a ostalima bi se nadoknadila izgubljena imovina.

Glavni grad obiju država bio bi Jeruzalem, čiji bi Stari grad, osim Židovske četvrti i Zapadnoga zida, bio pod palestinskim vrhovništvom i nadzorom međunarodnih snaga. Palestinci ne bi ograničavali Židovima pristup Hramskome brdu, ali oni tamo ne bi smjeli održavati vjerske obrede.

Za židovska sveta mjesta na palestinskome području, poput Rahelina groba na ulazu u Betlehem, razorena Josipova groba u Nablusu i Grobnice patrijarha u Hebronu, našlo bi se posebno rješenje.

Sve židovske četvrti Jeruzalema, uključujući one na istoku grada, ostale bi pod izraelskim vrhovništvom, kao i naselja u okolici grada - Ma"ale Adumim, Giv"at Z"ev, Gush Etziyon i Giv"on. Ostala naselja, uključujući Efrat, Har Homu i najveći židovski grad na Zapadnoj obali Ari"el, došli bi pod palestinsku vlast. Izgubljena područja Izrael bi Palestincima nadoknadio u Negevu, uz pojas Gaze.

Plan, zapravo, odražava onaj koji je bivši izraelski premijer Ehud Baraq bio nudio Arafatu na pregovorima u Tabi. Arafat je plan bio odbio i pokrenuo posljednji krug nasilja, koji je dvije strane ponovno udaljio od mira.

U Izraelu plan podupire 31 posto birača, uključujući 13 posto Sharonovih glasača, a protivi mu ih se 38 posto, uz 20 posto onih koji o planu još nisu oblikovali mišljenje. Palestinci ispitivanje javnoga mnijenja nisu proveli. (SdP)

Pogledajte na vecernji.hr