Regionalna suradnja

Jetra iz Hrvatske spasila život majci troje djece iz Crne Gore

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Jetra iz Hrvatske spasila život majci troje djece iz Crne Gore
18.05.2014.
u 10:02
U Kliničkom bolničkom centru Zagreb uspješno presađena jetra te je pacijentica nakon operacije stabilno.
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući plemenitoj odluci jedne obitelji u Hrvatskoj o darivanju organa, 15. svibnja  je mladoj ženi (rođ. 1969.), majci troje djece iz Crne Gore, u Kliničkom bolničkom centru  Zagreb uspješno presađena jetra. Pacijentica je nakon operacije stabilno.

Ovo je rezultat uspješne suradnje Republike Hrvatske i Crne Gore sukladno Protokolu o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja, koji su krajem listopada prošle godine potpisali ministar zdravlja Republike Hrvatske prof. dr. Rajko Ostojić i ministar zdravlja Crne Gore prof. dr. Miodrag Radunović, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Ovim Protokolom po prvi put je omogućena razmjena organa po principu reciprociteta između ove dvije države te dostupnost metode liječenja presađivanjem organa za pacijente Grne Gore.

>> Broj transplantacija pao za alarmantnih 40 posto

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

NV
novo vriijeme
12:07 18.05.2014.

noesiss pravo pitanje je da li je standard donora ili kvaliteta organa niži od većine EU država pa zbog toga imamo najviše donora. I zašto taj standard nije objavljen javno pogotovo dob donora i koja je granica za pojedine organe. Drugo važno pitanje je tko je platio uzimanje i presađivanje jetre u Crnoj Gori što je oko 1 milijun kuna.

Avatar imotska115
imotska115
13:13 18.05.2014.

Interesantno nigdje ne pise tko je donirao ime i prezime. U zapadnim zemljama familjija je ponosna kad mogu da daju organe (naprimjer poginule osobe) svojih najbizih. Zasto se u Hrvatskoj to isto tako ne ucini, nego samo daju kredite bolnicama i ljiecnicima. I jos vise je alarmantno da svaki tjedan nestane 8-10 mladih ljudi i nitko ne pita gdi su ta dijeca.

NV
novo vriijeme
17:49 18.05.2014.

Hrvatska se sama nudila da razvije transplantacije u jugoistočnoj Europi pa im je WHO dala da to rade. A nas zanima tko financira te transplantacije po Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni jer oni sami nemaju novaca da to plate. Meni se sve čini Hrvatska. Članovi smo Eurotransplanta (8 zemalja zajedno s nama) i imamo obvezu s njima razmjenjivati organe, koje organe onda razmjenjujemo sa Crnom Gorom.