BUĐENJE I U BiH

'JMBG revolucija' u Sarajevu – cijelu noć trajala talačka kriza

Foto: STR-5599/HaloPix/PIXSELL
'JMBG revolucija' u Sarajevu – cijelu noć trajala talačka kriza
08.06.2013.
u 08:19
Demonstranti su tek u zoru pustili političare i brojne strance kući. Srpski zastupnici kažu da neće više u Sarajevo jer im je ugrožena sigurnost
Pogledaj originalni članak

Tisuće ljudi, roditelja novorođenčadi i građana koji su im pružili potporu, držalo je u petak do ranih jutarnjih sati u fizičkoj blokadi zastupnike i ministre, više od 200 stranih gostiju te oko 1500 zaposlenika institucija Bosne i Hercegovine. Sve je počelo još u četvrtak kada je skupina roditelja počela prosvjedovati što nije prihvaćen zakon koji bi omogućio izdavanje jedinstvenog matičnog broja. Prosvjedi su nastavljeni i u petak, a nakon što se roditeljima priključilo još nekoliko tisuća građana blokirani su svi ulazi i izlazi iz zgrada Parlamenta i Vijeća ministara BiH u središtu Sarajeva.

Inzko spasio stvar

Ni sami zastupnici nisu shvaćali ozbiljnost situacije sve dok neki od njih nisu fizički spriječeni u pokušaju da iziđu iz zgrade. Iako su prosvjedi vani bili mirni, svjedoci tvrde da je u zgradama Parlamenta i Vijeća ministara BiH zavladala panika, a pojedini zaposlenici su potkraj radnog vremena pokušali izići kroz prozore. No, dobro organizirani prosvjednici su ih u tome spriječili, a nisu popustili ni nakon što su pojedini zaposlenici državnih institucija uputili apele preko medija da im se omogući izlazak iz zgrade.

“Molimo vas, pustite nas. Mi smo kao i vi, obični ljudi koje obitelji kod kuće zabrinuto čekaju. Kaznite političare, a ne nas”, neke su od poruka koje su zaposlenici državnih institucija preko mobitela, društvenih mreža pa čak i medija upućivali prosvjednicima.

Prosvjednici nisu imali razumijevanja ni za više od 200 stranaca, uglavnom bankara, koji su se zatekli u Parlamentu kao sudionici investicijskog foruma. Policija je osiguravala objekte, ali se suzdržavala od nasilne reakcije pa je “talačka kriza”, kako su taj događaj okarakterizirali neki političari, okončana tek u petak oko četiri sata ujutro nakon posredovanja visokog predstavnika Valentina Inzka. Napravljen je policijski kordon kroz koji su izvedeni političari, zaposlenici i svi drugi koji su se zatekli u objektima.

Prosvjedi se nastavljaju

Problem izdavanja matičnih brojeva je privremeno riješen odlukom Vijeća ministara, ali je stvorena i ozbiljna politička kriza, jer zastupnici iz Republike Srpske poručuju da idućih mjeseci neće dolaziti u Parlament, tvrdeći da su blokada i prosvjedi politički režirani te da im je u Sarajevu ugrožena sigurnost. Prosvjedi su nastavljeni i jučer, a na njima se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

>> Beba iz BiH napokon dobila JMGB, može ići na liječenje u Njemačku

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.