PRIMILA BROJNA PRIZNANJA

Joe Biden nominirao Nathalie Rayes za novu veleposlanicu u Hrvatskoj

Foto: Davorin Visnjic/HISTORY I/C
Zagreb: Sve?ano otvorenje ameri?kog veleposlanstva u RH, 13.6.2003.
Foto: Stefani Reynolds/NEWSCOM
The White House in the Morning
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
FILE PHOTO: U.S. President Biden presents Commander-in-Chief's trophy to Air Force Falcons at White House
VL
Autor
hina
03.05.2023.
u 08:43
U američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj trenutno je otpravnik poslova Mark Fleming
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden nominirao je u utorak Nathalie Rayes za novu veleposlanicu u Hrvatskoj, objavljeno je na stranici Bijele kuće.

"Duboko sam počašćena da sam nominirana za veleposlanicu u Hrvatskoj. Zahvaljujem za mogućnosti da služim svojoj zemlji. Ako budem potvrđena, radit ću na jačanju naših važnih odnosa s narodom i vladom u Hrvatskoj", napisala je Rayes na Twitteru.

članak financial timesa podignuo prašinu

Što je washingtonski konsenzus i zašto se opet spominje?

Ideologija se vratila u međunarodnu trgovinu - Biden uveo protekcionizam zbog razočaranja u liberalizam koji je dominirao prije 20 i 30 godina. Za mnoge ekonomiste, i pristalice i kritičare, to je bio recept za "neoliberalizam", koji su zatim prihvatile vlade koje su prelazile iz socijalizma u tržišno gospodarstvo, a washingtonski se konsenzus u tom kontekstu spominjao i u Hrvatskoj devedesetih

Rayes je trenutno među ostalim predsjednica i izvršna direktorica Latino Victoryja, članica upravnog vijeća američkog Instituta za mir kao i čelnica skupine HOPE (Hispanas Organized for Political Equality). Dosad je služila u veleposlanstvu SAD-a u Kairu, a radila je i kao zamjenica predstojnika ureda gradonačelnika Los Angelesa gdje je upravljala Uredom za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu i protokol i uspostavila prvi Ured za imigrantske poslove u Los Angelesu.

Autorica je brojnih publikacija, primila je mnoga priznanja tijekom svoje karijere, te tečno govori španjolski i služi se arapskim, stoji na stranici Bijele kuće. Tportal navodi kako je Rayes bila članica administracije Baracka Obame.

U američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj trenutno je otpravnik poslova Mark Fleming.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
goran2hr
06:16 04.05.2023.

Naši SAD "prijatelji" ("partneri", "saveznici", "strateški saveznici"), zaključili su kako Hrvati imaju problem sa pretjeranim natalitetom, pa su se dosjetili, da nam kao veleposlanicu pošalju gđu. Rayes, koja bi nam u tom smislu najviše mogla pomoći. Bogato iskustvo stekla je u organizaciji "Planned parenthood" i ne treba sumnjati kako će sa nama rado podijeliti svoje znanje i praksu.