UKIDANJE DEMOKRACIJE?

Johnson je ojačao pregovaračku poziciju s EU i razbjesnio oporbu

Foto: Reuters/Pixsell
Kraljica Elizabeth II.
Foto: Reuters/PIXSELL
Jeremy Corbyn
Foto: Reuters/PIXSELL
Boris Johnson
29.08.2019.
u 13:38
Kraljica je, iz svoje škotske rezidencije u Balmoralu, odobrila premijerov zahtjev za suspenziju Parlamenta, no oporbeni lider, šef Laburističke stranke Jeremy Corbyn, tijekom dana apelirao je na kraljicu da ne prihvaća Johnsonov zahtjev dok se ne susretne i s njime, Corbynom
Pogledaj originalni članak

Britanski premijer Boris Johnson zatražio je od kraljice Elizabete II. da privremeno, do sredine listopada, suspendira rad Parlamenta u Westminsteru kako zastupnici ne bi uopće imali priliku poremetiti njegove planove vezane za Brexit.

Predsjednik Donjeg doma Parlamenta John Bercow odmah je optužio Johnsona za “ustavni skandal” i “napad na demokratski proces”.

Izlaze 31. listopada

– Kako god to bilo upakirano, očito je da bi svrha toga bila spriječiti Parlament da raspravlja o Brexitu i obavlja svoju dužnost u oblikovanju smjera ove zemlje. U ovom trenutku, jednom od najizazovnijih razdoblja u povijesti naše nacije, od vitalne je važnosti da izabrani zastupnici kažu što imaju. Živimo, napokon, u parlamentarnoj demokraciji – komentirao je Bercow potez premijera Johnsona.

Kraljica je, iz svoje škotske rezidencije u Balmoralu, odobrila premijerov zahtjev za suspenziju Parlamenta, no oporbeni lider, šef Laburističke stranke Jeremy Corbyn, tijekom dana apelirao je na kraljicu da ne prihvaća Johnsonov zahtjev dok se ne susretne i s njime, Corbynom. Sličan zahtjev za hitan sastanak s Njezinim Veličanstvom uputila je i šefica Liberalnih demokrata Jo Swinson.

Foto: Reuters/Pixsell
Kraljica Elizabeth II.

– Ovo je krucijalno vrijeme u povijesti naše zemlje, a naš premijer arogantno pokušava silom progurati “no-deal Brexit” protiv demokratske volje – rekla je Swinson, šefica trenutačno najviše proeuropske stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od britanske kraljice očekuje se potpuna politička neutralnost, no ovime se i nju pokušava uvući u političke igre vezane za Brexit.

Jeremy Corbyn izjavio je da Johnson pokušava “razbiti i ugrabiti našu demokraciju”, najavio je da će laburisti u hitnu proceduru uputiti akt koji bi spriječio suspenziju Parlamenta te da će pokušati pokrenuti izglasavanje nepovjerenja premijeru Johnsonu. Ako Parlament ne zasjeda, zastupnici ne mogu spriječiti plan premijera da izvede Ujedinjenu Kraljevinu iz Europske unije 31. listopada bez ikakvog sporazuma o povlačenju.

Johnson inzistira na tome da to učini, prijeti tzv. “no-deal Brexit” scenarijem, iako su dosadašnje rasprave i glasanja u Parlamentu pokazali da se većina zastupnika protivi kaotičnom izlasku bez sporazuma.

Johnson strahuje da bi zastupnici mogli izglasati novo produljenje roka za izlazak iz EU, a on ustraje na tome da je taj rok, 31. listopada, zacementiran i da će se Brexit tada i dogoditi, sa sporazumom o povlačenju ili bez njega.

Johnson tvrdi da želi izaći 31. listopada uz sporazum, no želi ispregovarati novi i odbacuje ranije ispregovarani sporazum koji je triput pao u britanskom Parlamentu, a pregovaračka taktika prema ostatku EU jest da sve njih uvjeri da će se kaotičan i neželjeni Brexit bez sporazuma dogoditi ako mu EU ne popusti i ponudi ustupke.

U ostatku EU možda su se nadali da Johnsonov vlastiti parlament neće dozvoliti da se on tako ponaša, i u tome možda leži razlog zašto se Johnson odvažio na ovaj potez bez presedana: možda samo da bi ojačao svoju pregovaračku poziciju prema EU i uvjerio ga da je zaista spreman na sve i da ga nitko, pa ni britanski Parlament, neće u tome spriječiti.

Trump u Johnsonovu kutu

– Zastupnici će obilno imati vremena raspravljati o EU i o Brexitu – izjavio je jučer Johnson, no to “obilno” znači od 14. do 17. listopada, kad se održava sljedeći summit lidera EU, i do 22. listopada, kada će moći raspravljati o ishodu tog summita.

Foto: Reuters/PIXSELL
Boris Johnson

Laburisti, liberalni demokrati, zastupnici iz Škotske nacionalne stranke, ali i mnogi u ostatku EU, odmah jučer pokrenuli su lavinu kritika na račun ovog Johnsonova poteza. Ovo je skandalozna uvreda našoj demokraciji i ne smijemo to dozvoliti – poručio je laburist Tom Watson.

- Johnson planira ugasiti Parlament kako bi silom progurao svoj “no-deal Brexit”, komentirala je šefica škotske vlade Nicola Sturgeon i apelirala da mu se to ne smije dozvoliti jer će inače ovaj dan biti upisan crnim slovima u povijesti britanske demokracije.

Svoj je komentar na Twitteru dao i američki predsjednik Donald Trump: “Corbynu će biti vrlo teško pokrenuti izglasavanje nepovjerenja novom premijeru Borisu Johnsonu, pogotovo u svjetlu činjenice da je Boris upravo ono što je Ujedinjeno Kraljevstvo tražilo i da će se pokazati kao velikan”, napisao je Trump i dodao: “Volim UK”.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AA
aabbcc
01:25 30.08.2019.

Ako bi se izlazilo sa dogovorom EU ne bi nikada niskim postigla dogovor a Englezi nisu naivni da tako nesto prihvate.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:21 29.08.2019.

Lik koji nije izabran na izborima i isto tako neizbrana kraljica su suspendirali demokratski izabran parlament.