svjetski dan roma

Josip Leko: Svim Romima u Hrvatskoj čestitam njihov dan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Josip Leko
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Dan Roma, Romi, Mimara (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
svjetski dan roma (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Dan Roma, gradska skupština (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Dan Roma, gradska skupština (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Dan Roma, gradska skupština (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Osijek, Svjetski dan Roma (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Osijek, Svjetski dan Roma (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Osijek, Svjetski dan Roma (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Dan Roma, Romi, Mimara (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Dan Roma, Romi, Mimara (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Dan Roma, Romi, Mimara (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Dan Roma, Romi, Mimara (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Dan Roma, Romi, Mimara (1)
08.04.2013.
u 12:20
Izražavam zadovoljstvo što su Romi u RH iskoristili svoja ustavna i zakonska prava da se i sami, političkim djelovanjem i kroz vlastite civilne udruge, uključe u razvoj Hrvatske na području zaštite ljudskih i manjinskih prava, navodi Leko
Pogledaj originalni članak

U ponedjeljak 8. travnja obilježava se svjetski dan Roma.Središnje svečano obilježavanje toga dana održalo se u zagrebačkom Muzeju Mimara u organizaciji Romskog nacionalnog vijeća, krovne romske organizacije u Hrvatskoj.

Obilježavanje svjetskog dana Roma održalo se i u zagrebačkoj gradskoj skupštini.U Osijeku je povodom svjetskog dana Roma održan malonogometni turnir. Policijska uprava osječko-baranjska i Obiteljski centar organizirali su malonogometni turnir u sportskoj dvorani Jug 2. Snage su odmjerili ekipe poglavarstva grada i Roma.

Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora uputio je čestitku svim Romima u RH povodom Svjetskog dana Roma, priopćeno je iz Sabora.

''Izgradnja i razvoj društva utemeljenog na demokratskim vrijednostima i slobodama te zaštiti ljudskih i manjinskih prava je općeprihvaćeni međunarodni standard kojemu teže najrazvijenije države svijeta. Da demokratske vrijednosti i ljudska te manjinska prava ne bi ostali tek slovo na papiru važno je da svaki član društva, svaki građanin to prepozna kao svoj osobni cilj i ljudsku obavezu u svakodnevnom životu.

U povodu Svjetskog dana Roma izražavam stoga zadovoljstvo što su Romi u Hrvatskoj iskoristili svoja ustavna i zakonska prava da se i sami, političkim djelovanjem i kroz vlastite civilne udruge, uključe u razvoj Hrvatske na području zaštite ljudskih i manjinskih prava. Time ne samo da postignut napredak u smanjenju društvene marginalizacija Roma, nego je općenito podignuta i razina tolerancije, razumijevanja i poštovanja u hrvatskom društvu prema Romima kao ravnopravnim sugrađanima.

U želji da nastavkom suradnje zajedničkim nastojanjima postignemo daljnje uspjehe u participaciji Roma u svim segmentima društvenog života, svim Romima u Hrvatskoj čestitam njihov dan.“, piše u čestitci Josipa Leke. 

Romima je njihov dan čestitala i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

''Ovaj datum označava dan kada se Romi sjećaju Prvog kongresa Roma, održanog u travnju 1971. godine u Londonu, gdje su se nakon nekoliko neuspjelih pokušaja susreli Romi iz brojnih europskih zemalja. Tijekom tog sastanka formiran je Međunarodni savez Roma (International Romani Union – IRU), prihvaćena je romska zastava i himna (Dželem, Dželem). U Europi živi 12 milijuna Roma i čine najveću "manjinsku" zajednicu. Usprkos tome, često su tretirani kao građani drugog reda. Unatoč svim nastojanjima položaj Roma u Republici Hrvatskoj nije se bitno promijenio. I dalje se radi o grupi kojoj treba pomoć jer je slabijeg obrazovnog i imovnog stanja, te zapostavljena. Osobito su važna nastojanja usmjerena na zaštitu prava djece pripadnika romske zajednice, kako bi im se osigurala dostupnost odgoja i obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te svih ostalih prava Briga o njegovanju kulture, jezika i običaja Roma, određuje stupanj tolerancije i demokratičnosti društva u kojem oni žive. Predrasude prema Romima dovode do njihove sustavne diskriminacije u svim područjima društvenog života: od obrazovanja do zdravstvene i socijalne skrbi, te zapošljavanja. Činjenica da se brojni Romi ne žele izjašnjavati Romima, već pripadnicima većinske nacije, dovoljno govori o tome. Danas želimo iskoristiti priliku i podsjetiti sve da Opća deklaracija o ljudskim pravima UN-a u članku 1. navodi da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Obdarena razumom i sviješću jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva. Svim Romkinjama i Romima želimo sretan Međunarodni dan Roma'', navodi pučka pravobraniteljica Lora Vidović u priopćenju.

Povodom međunarodnog dana Roma diljem Balkana danas su se također održali događaji za podizanje svijesti o romskoj kulturi i tradiciji uz potporu OESS-a/ODIHR projekta Najbolje prakse za integraciju Roma (BPRI), koji je financiran od strane Europske Unije, pripćio je OSCE/ODIHR.

"Dan je proslava romskog identiteta i prava da budu drugačiji, ali i dio društva u cjelini. To je način na koji Romi mogu podijeliti svoju kulturu i tradiciju s većinskim stanovništvom na jedan pozitivan način", rekla je Judith Kiers, menadžerica BPRI projekta, navodi se u priopćenju.

Inače, Projekt Najbolje prakse za integraciju Roma promiče inovativne programe koji promiču veće sudjelovanje Roma u političkom i javnom životu i odlučivanju, pomoć u borbi protiv diskriminacije i poboljšanju uvjeta života.

>> Hoće li bageri riješiti pitanje 2000 brodskih Roma?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.