socijalna pravda

Josipović će tražiti olakšice za građane koji su dužni bankama

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Josipović će tražiti olakšice za građane koji su dužni bankama
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
18.03.2013.
u 21:10
Aktualizirat će sei osobni bankrot, odnosno model oporavka, tj. plan sanacije osobnih financija
Pogledaj originalni članak

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je potvrdio prethodne najave da će ovaj tjedan sazvati sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu s fokusom na temu dužničke krize građana.

– Bit će riječi o krizi. Govorit će istaknuti stručnjaci, o razlozima, genezi, o tome kako izaći iz toga, a ja ću isto tako predložiti nekoliko vrlo praktičnih mjera kako se ta kriza može ublažiti. Mi je ne možemo uklonit čarobnim štapićem, ali jedno društvo i država koja je socijalna država moraju imati načina da tu krizu ublaže – rekao je Josipović.

Iako u Uredu predsjednika ne žele otkriti o kojim se to konkretnim mjerama radi, neslužbeno se doznaje da Josipović sa svojim savjetnicima želi raspraviti mogućnost uvođenja svojevrsnih olakšica za one građane koji krizu najteže podnose – među ostalima vlasnike kredita u švicarskim francima, sredovječne nezaposlene koji imaju slabu perspektivu da nađu posao, kao i one u posrnulim sektorima gospodarstva. Pri tome će se raspravljati o više modela, kao što je primjerice uvođenje mogućnosti osobnog bankrota – sustava u kojem država pomaže prezaduženim građanima da se financijski oporave uz svojevrstan plan sanacije osobnih financija. Ono što je bitno naglasiti jest da Josipović namjerava pokušati ponuditi mjere koje pomažu građanima, ali pritom ne destabiliziraju financijski sustav.

– Udjel nenaplativih kredita u bankama raste i dosegnuo je razine koje se ne mogu zanemariti. Utoliko bi bilo posve pogrešno problem građana tretirati kao zaseban problem a da se ne sagleda cijela slika. Upravo to predsjednik želi postići, pa zato i namjerava istodobno sazvati Vijeće za socijalnu pravdu i Savjet za gospodarstvo. Recimo da predsjednik želi cjelovito rješenje – kaže jedan Josipovićev bliski suradnik. Također, u Uredu predsjednika radikalno odbacuju svako tumačenje da se Josipovićeva inicijativa može smatrati kritikom aktualne politike Vlade RH. Tvrde da predsjednik u okviru svojih ovlasti želi tek predložiti neke nove korisne ideje, bez ikakvih političkih atributa.

>>Josipović: Neki žele vratiti 'kotač povijesti', no jači smo od zla

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar josipa1
josipa1
21:28 18.03.2013.

Pricam ti pricu!

A5
adagio_59
21:28 18.03.2013.

Ma nemrem bilivit: on će tražiti!!!! A gdje je do sada živio? Na Marsu! I čemu i kome on služi?

VE
velikazmija
21:46 18.03.2013.

nešto poena za drugi mandat ali šuplja ideja ko sve što od sdp-a dolazi-