SLUŽBENI POSJET

Josipović u BiH: Došao sam vam reći da smo prijatelji

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Josipović u BiH: Došao sam vam reći da smo prijatelji
08.07.2013.
u 21:20
Josipović je upoznao državni vrh Bosne i Hercegovine da službeni Zagreb trenutačno pregovara s Europskom unijom o načinu izgradnje Pelješkog mosta
Pogledaj originalni članak

Veleposlanstvo Hrvatske u Sarajevu organiziralo je u hotelu Europa prijem za predsjednika RH Ive Josipovića koji je u dvodnevnom posjetu BiH, pišu 24 sata.  Josipović je na prijem došao u pratnji predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića, a dočekao ga je veleposlanik Tonči Staničić. Prijemu su, između ostalih, prisustvovali Dragan Čović i Vjekoslav Bevanda (HDZ), sarajevski paroh Vanja Jovanović, reis ul ulema Husein ef. Kavazović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, američki veleposlanik Patrick Moon, šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen...

- Došao sam da vam kažem da smo prijatelji, i da dijelimo europsku budućnost. Osim toga, došao sam i da vam ponudim optimizam, jer je i Hrvatska još nedavno bila u situaciji da se suočava sa brojnim preprekama na putu za EU. Hrvatska će podržavati europsku BiH kao zemlja članica, jer na koncu sutra ćemo zajedno biti u EU, ali i kao zemlja sa iskustvom u EU integracijama. Ovdje vidim predstavnike svih naroda u BiH, i osjećam da sam među prijateljima - poručio je Josipović.

Pelješki most

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upoznao je državni vrh Bosne i Hercegovine da službeni Zagreb trenutačno pregovara s Europskom unijom o načinu izgradnje Pelješkog mosta te obećao da izgradnja ovog objekta neće ugroziti izlazak BiH na otvoreno more.  

Josipović je u Sarajevu počeo dvodnevni službeni posjet BiH, a jedna od glavnih tema razgovora s domaćinima, članovima Predsjedništva BiH, bilo je rješavanje brojnih bilateralnih pitanja, uključujući i razgraničenje. Kada je u pitanju Pelješki most, Josipović je jasno stavio do znanja da je to projekt u koji se ozbiljno ušlo, a iako se pojedini bosanskohercegovački političari protive ovim hrvatskim planovima, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, kaže kako bosanskohercegovačka strana neće praviti probleme ako joj bude osiguran slobodan izlazak na otvoreno more. 

Inače, Josipović je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, a mediji su u prvi plan stavili činjenicu da je to njegov prvi odlazak u inozemstvo nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU. Sam Josipović kaže kako to govori o tome koliko je hrvatskoj BiH važan susjed, partner i prijatelj.  

Podrška na putu k EU

– Hrvatska je opredijeljena podržati BiH na putu k EU i u tom smislu ćemo BiH ponuditi vrhunske stručnjake koji imaju iskustva u pregovorima. Mi ćemo, kao i svaka članica EU, nastojati očuvati tu politiku proširenja i osigurati da BiH ima pravedan tretman u procesu EU integracija – poručio je Josipović. Hrvatskog predsjednika u Sarajevu su dočekala i pitanja o budućem režimu trgovine s BiH, koja je hrvatskom gospodarstvu jedno od glavnih tržišta. Iako Hrvatska više nije članica regionalne zone bescarinske trgovine CEFTA, Josipović vjeruje da se u trenutačnim pregovorima u trokutu Hrvatska – BiH – EU može postići zadovoljavajuće rješenje. 

Ističe kako su već i načinjeni određeni pomaci u tim pregovorima. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda organizirao je sinoć svečanu večeru u čast Josipovićeva dolaska, a hrvatski predsjednik danas bi trebao posjetiti Tuzlu i Distrikt Brčko, gdje će, među ostalim, obići i gradilište mosta na rijeci Savi.

>>'Hrvatska ne može umjesto građana izaći na popis u BiH'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.